Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Tvxs]: Αϊνστάιν – Πικάσο: Τα έργα τους εισήγαγαν την επιστήμη και την τέχνη στον 20ο αιώνα
[Tvxs]: Αϊνστάιν – Πικάσο: Τα έργα τους εισήγαγαν την επιστήμη και την τέχνη στον 20ο αιώνα

[Tvxs]: Αϊνστάιν – Πικάσο: Τα έργα τους εισήγαγαν την επιστήμη και την τέχνη στον 20ο αιώνα

(…) Οι δύο δημιουργίες –τη γένεση των οποίων ερευνήσαμε- η ειδική θεωρία της σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν και οι Δεσποινίδες της Αβινιόν του Πάμπλο Πικάσο, είναι τα έργα που εισήγαγαν την επιστήμη και την τέχνη στον εικοστό αιώνα.

Πέρα όμως από την ιστορική τους στιγμή –την κοινή τους ανταπόκριση στην ένταση μεταξύ κλασικής και μη κλασικής σκέψης– τα αριστουργήματα αυτά έχουν ένα βαθύτερο σύνδεσμο. Τη στιγμή της δημιουργίας, τα σύνορα μεταξύ των γνωστικών πεδίων καταρρέουν. Η αισθητική γίνεται κυρίαρχη.
Η ψυχολόγος Χάουαρντ Γκάρντνερ έχει υποστηρίξει πειστικά «την ύπαρξη διάφορων σχετικά αυτόνομων πνευματικών ικανοτήτων», τις οποίες αποκαλεί «πολλαπλές ευφυϊες».
Θα ήταν, ωστόσο, υπερβολικά απλουστευτικό να πούμε ότι ο Αϊνστάιν διέθετε λογική-μαθηματική ευφυϊα και ο Πικάσο χωρική ευφυϊα. Όπως σωστά παρατηρεί ο Γκάρντνερ, «είναι εύκολο να υποτιμηθεί το στοιχείο της χωρικής σκέψης στις επιστήμες». Αντίστροφα, στην ανακάλυψη του κυβισμού από τον Πικάσο, η λογική-μαθηματική σκέψη έχει επίσης υποτιμηθεί.
Ο Αϊνστάιν ήταν ένας επιστήμονας που στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη χωρική σκέψη και ο Πικάσο ένας καλλιτέχνης για τον οποίο η λογική-μαθηματική σκέψη έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TVXS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!