Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξαρτησίας του Κοσόβου
[Tribune]: Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξαρτησίας του Κοσόβου

[Tribune]: Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Νέα δεδομένα στην διαδικασία για την οριστική διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα διαμορφώνονται μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου στο Κόσοβο, όπου επικράτησαν κόμματα που δεν προέρχονται από την ένοπλη δράση των Αλβανών της τελευταίας δεκαετίας του περασμένου αιώνα.

Η γενιά των πολιτικών που αναδεικνύεται στην εξουσία αμφισβητεί τα πολιτικά επιτεύγματα των πρώην οπλαρχηγών του UCK (Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου) στον διάλογο με την Σερβία που ξεκίνησε το μακρινό, πλέον, 2012 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο φερόμενος ως μελλοντικός πρωθυπουργός του Κοσόβου, ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» (LVV) Άλμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε ήδη «νεκρή» τη συμφωνία των Βρυξελλών του 2013.

Ο Κούρτι, σε συνέντευξη του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Τ-7, εκτίμησε ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων, που προβλέπεται από την συμφωνία των Βρυξελλών, αποτελεί πρότζεκτ του Βελιγραδίου και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της σερβικής εθνικής κοινότητας στο Κόσοβο.

«Σήμερα ζουν 132.000 Σέρβοι στο Κόσοβο, κανένας δεν διαμαρτύρεται που δεν ιδρύθηκε η Ένωση Σερβικών Δήμων.

»Αυτοί νοιάζονται για τα δικαιώματά τους και όχι για τα σοβινιστικά σχέδια του Βελιγραδίου.

»Η Σερβία με την συμφωνία αυτή προσπαθεί να αποσπάσει τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Άλμπιν Κούρτι.

Ανέφερε ότι στον διάλογο με το Βελιγράδι θα θέσει ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από τις σερβικές δυνάμεις την δεκαετία του ’90 και θα ζητήσει την επιστροφή των αποθεματικών του Ταμείου Συντάξεων που – όπως ισχυρίστηκε – «λεηλατήθηκε» από την Σερβία.

Ο Άλμπιν Κούρτι ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα εκπροσωπεί το Κόσοβο στις διαπραγματεύσεις με την Σερβία και όχι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Χασίμ Θάτσι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!