Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
14 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Ο Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ επειδή «κόπηκαν» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία
[Tribune]: Ο Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ επειδή «κόπηκαν» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία

[Tribune]: Ο Τσαβούσογλου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΕ επειδή «κόπηκαν» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία

Επιστολή-προειδοποίηση προς 27 κράτη-μέλη, με εξαίρεση την Κύπρο, απηύθυνε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου , εκφράζοντας δυσφορία για τη περικοπή προενταξιακών κονδυλίων που προορίζονται για την υποψήφια χώρα και ζητώντας απρόσκοπτη ροή της προενταξιακής βοήθειας της Ε.Ε.

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» , προκάλεσε αμηχανία στην Ε.Ε. και ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι τα κράτη-μέλη «αποδέκτες» δεν κατέληξαν σε μια κοινή θέση, αλλά όπως πληροφορείται η κυπριακή εφημερίδα αποφάσισαν να απαντήσουν χωριστά, δίνοντας διαφορετικές απαντήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην επιστολή του, ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικαλείται το «μομέντουμ» και τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε αντιδιαστολή με την περικοπή κονδυλίων.

Εκφράζει «απογοήτευση» και «λύπη» για τις περικοπές 250 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και για τη πρόθεση του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής να περικόψουν 213 εκατομμύρια επιπλέον, για το 2019, από σύνολο 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η αποκοπή οικονομικής βοήθειας όχι μόνο θα επιβραδύνει τη διαδικασία ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την Ε.Ε., αλλά θα μειώσει επίσης τη δημόσια στήριξη για την Ε.Ε. και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας» προειδοποιεί ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι εάν υλοποιηθεί η πρόθεση του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής τότε η κοινωνία των Τούρκων πολιτών θα γυρίσει την πλάτη στην Ε.Ε.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «η απόσυρση πόρων από την Ε.Ε., σε ένα συγκεκριμένο τομέα, θα θέσει εν αμφιβόλω τη βούληση της Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, ιδιαίτερα στην ανάπτυξη μιας θεσμικής δυνατότητας για να εφαρμόζει αποτελεσματικά το κεκτημένο και τη δυνατότητα να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!