Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν τα χαρτονομίσματα βάσει των Πρεσπών
[Tribune]: Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν τα χαρτονομίσματα βάσει των Πρεσπών

[Tribune]: Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν τα χαρτονομίσματα βάσει των Πρεσπών

Στη Βόρεια Μακεδονία αλλάζουν και τα χαρτονομίσματα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, το 2020 θα εκδοθούν τα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Τώρα τα χαρτονομίσματά τους γράφουν σκέτο «Μακεδονία».

Όπως μετέδωσε το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας, Ανίτα Ανγκέλοφσκα Μπέζοσκα, κατά την παρουσίαση των μακρο-οικονομικών προβλέψεων, ανακοίνωσε ότι τα πρώτα χαρτονομίσματα με το νέο όνομα της χώρας θα κυκλοφορήσουν στις αρχές του 2020.

«Τα χαρτονομίσματα έχουν έναν φυσικό κύκλο χρήσης, ο οποίος θα ληφθεί υπόψη κατά την έκδοση των νέων τραπεζογραμματίων, αλλά εξετάζουμε επίσης και την τρέχουσα ανάγκη για νέα χαρτονομίσματα», δήλωσε η Ανγκέλοφσκα Μπέζοσκα.

Σύμφωνα με τη Διοικητή, τα νέα χαρτονομίσματα θα είναι δίγλωσσα, εκτός από τη μακεδονοσλαυική θα περιλαμβάνουν και μια επιγραφή στην αλβανική γλώσσα, όμως δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες διαβουλεύσεις σχετικά με το νομικό και συνταγματικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει το θέμα.

Ένα από τα αλβανικό κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς», σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Ότι ο «νόμος σχετικά με τη χρήση των γλωσσών ή της αλβανικής γλώσσας, αναφέρει ότι τα τραπεζογραμμάτια και οι αστυνομικές στολές θα είναι στην αλβανική γλώσσα, όταν ο αλβανικός πληθυσμός είναι πάνω από το 20% σε όλη την επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Αλβανοί αντιδρούν διότι η κυβέρνηση δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμη να εκδώσει δίγλωσσα χαρτονομίσματα.

Υπενθυμίζουμε ότι τρίγλωσσες ήταν οι κυπριακές λίρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!