Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 7 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Σκληρό μήνυμα Τσίπρα για οικονομική και εθνική κυριαρχία από το ακριτικό Καστελόριζο
[Tribune]: Σκληρό μήνυμα Τσίπρα για οικονομική και εθνική κυριαρχία από το ακριτικό Καστελόριζο

[Tribune]: Σκληρό μήνυμα Τσίπρα για οικονομική και εθνική κυριαρχία από το ακριτικό Καστελόριζο

Οχτώ χρόνια μετά την αποφράδα ημέρα που ο Γιώργος Παπανδρέου προανήγγειλε την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και την υπαγωγή στο ΔΝΤ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιλέγει μαζί με τα εγκαίνια των μονάδων αφαλάτωσης να στείλει σαφές μήνυμα εξόδου από τη μνημονιακή στενωπό από το ίδιο ακριβώς σημείο.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η συγκυρία της διαρκούς κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στις ευρύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνει το πάτημα στον Έλληνα Πρωθυπουργό να στείλει και μήνυμα στην Άγκυρα από το ακριτικό Καστελόριζο, όπου θα βρεθεί πριν ταξιδέψει στη Ρόδο για το 13ο περιφερειακό συνέδριο νοτίου Αιγαίου.

Τούτων δοθέντων, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα έχει σταθερή και σαφή στάση για τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν διαπραγματεύεται σπιθαμή γης, καθώς και να υπογραμμίσει πως δεν οδηγεί πουθενά η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επιλέγει να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα σε σχετικά ήπιους τόνους, αλλά με σταθερότητα και στην πάγια εθνική γραμμή, χωρίς να ανοίγει καμία συζήτηση για τον χώρο εθνικής κυριαρχίας.

Η επιλογή αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται αδύναμη, αλλά αντιθέτως έχει πίσω της Ε.Ε. και δεν έχει και κανέναν λόγο να κλιμακώσει την ένταση που καλλιεργεί η Άγκυρα.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση υπάρχει η βεβαιότητα ότι είναι πολύ καλύτερα αντί για ανεβασμένους τόνους να υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και να αναβαθμιστούν οι σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό αναμένεται, λοιπόν, να επισημανθεί προς την Άγκυρα, της οποίας οι υψηλοί τόνοι φανερώνουν κάποιο εκνευρισμό και αδυναμία εν μέσω των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η γείτονα, με κορυφαίο το κουρδικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!