Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Πώς ο Ερντογάν συμφώνησε κοινό εκλογικό μπλοκ με το MHP του Μπαχτσελί
[Tribune]: Πώς ο Ερντογάν συμφώνησε κοινό εκλογικό μπλοκ με το MHP του Μπαχτσελί

[Tribune]: Πώς ο Ερντογάν συμφώνησε κοινό εκλογικό μπλοκ με το MHP του Μπαχτσελί

Συμφωνία για εκλογική συνεργασία εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2019 έκλεισαν το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του οποίου ηγείται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό, ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το όνομα του κοινού μπλοκ θα είναι «Λαϊκή Συμμαχία», όπως δήλωσε ο Ερντογάν.

Τα δύο κόμματα υπέβαλαν εξάλλου νομοσχέδιο 26 άρθρων στην Εθνοσυνέλευση, με το οποίο προτείνουν αλλαγές στην εκλογική διαδικασία.

Το νομοθετικό πακέτο επιτρέπει στα κόμματα να κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές σε συμμαχικά σχήματα, κρατώντας στο ψηφοδέλτιο τα ξεχωριστά εμβλήματά τους, ενώ διατηρείται το όριο του πανεθνικού ποσοστού 10% για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Το MHP επέμεινε ιδιαίτερα στη διατήρηση της ξεχωριστής του πολιτικής ταυτότητας, ειδικά στις βουλευτικές εκλογές, ώστε να καταγράφει την εκλογική του επιρροή, αλλά και να μην χάσει την κρατική χρηματοδότηση.

AKP και MHP υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της χώρας, η οποία για πρώτη φορά θα έχει εκτελεστικό χαρακτήρα, αφού ο αρχηγός του κράτους θα είναι και αρχηγός της κυβέρνησης, με κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.

Στην συμμαχία αναμένεται να ενταχθεί και το εθνικιστικό – θρησκευτικό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!