Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Παυλόπουλος: Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει – Ανυπόστατο το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης
[Tribune]: Παυλόπουλος: Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει – Ανυπόστατο το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης

[Tribune]: Παυλόπουλος: Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει – Ανυπόστατο το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης

«Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει» διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε τη -διαχρονικώς- απόλυτη ταύτιση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και την συγκρότηση αρραγούς μετώπου υπεράσπισης των δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Ως προς το Κυπριακό, επανέλαβε ότι είναι διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα και τάχθηκε υπέρ της επίλυσής του, το ταχύτερο δυνατό, με πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου.

«Με βάση τις διατάξεις αυτές, η λύση του Κυπριακού σημαίνει, μεταξύ άλλων, κράτος ομοσπονδιακού -η συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως μορφή κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- τύπου, και κράτος πλήρως κυρίαρχο, γεγονός που, a priori, αποκλείει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός του και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πάντοτε κατά πλήρη εφαρμογή του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, Ελλάδα και Κύπρος θα υπερασπισθούν, στο ακέραιο, τα σύνορά τους, την επικράτειά τους και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης τους, που είναι, αυτοθρόως, και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράμμισε ότι «η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τουρκικής αυθαιρεσίας είναι το λεγόμενο “Μνημόνιο Κατανόηση” μεταξύ της Τουρκίας και της φερόμενης ως κυβέρνησης της Λιβύης.

Η θέση μας είναι και εδώ σαφής: το μνημόνιο αυτό, κατά διεθνή ομολογία μάλιστα, είναι θεσμικώς διάτρητο, άρα ανυπόστατο, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα».

Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την συνάντηση, δήλωσε ότι το 2020 μας βρίσκει ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων σε εθνικό, σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!