Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Όταν η ΝΔ απέκλειε εκλογή ΠτΔ με 151 – Ποιοι υπέγραφαν την πρότασή της
[Tribune]: Όταν η ΝΔ απέκλειε εκλογή ΠτΔ με 151 – Ποιοι υπέγραφαν την πρότασή της

[Tribune]: Όταν η ΝΔ απέκλειε εκλογή ΠτΔ με 151 – Ποιοι υπέγραφαν την πρότασή της

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να επιμένει σήμερα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, με τροποποίηση του Συντάγματος, πλην όμως στην αντίστοιχη αναθεώρηση επί κυβέρνησης Σαμαρά απέκλειε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Πρότεινε χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων άρθρων και την αναθεώρηση του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως εξής: «προτείνουμε την αναθεώρηση των ακόλουθων διατάξεων του Συντάγματος:

Α.Των διατάξεων του άρθρου 30 παρ. 1,εδ. β΄, 32 παρ. 1, 3, 4 και 5 και 41 παρ. 5, ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και τούτο προκειμένου ν’ αποσυνδεθεί πλήρως το ενδεχόμενο μη εκλογής του από την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί είτε δια της άνευ περιορισμών επανάληψης της ως άνω τρίτης ψηφοφορίας, βεβαίως με την ίδια πάντα πλειοψηφία. Είτε δια της προσφυγής στο Εκλογική Σώμα, αλλ’ αποκλειστικώς για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ευθέως απ’ αυτό, πλην όμως με υποψηφίους μόνον εκείνους, οι οποίοι είχαν παραδεκτώς προταθεί και είχαν μετάσχει στην αγόνως εξελιχθείσα εκλογική διαδικασία. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι, προφανώς, αναθεωρητέο και το άρθρο 41 παρ. 5, δεδομένου ότι δεν θα τίθεται πλέον ζήτημα υποχρεωτικής διάλυσης της Βουλής. Επιπλέον, ο έλεγχος και η απόφανση ως προς το κύρος των αποτελεσμάτων της κατά τ’ ανωτέρω εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Εκλογικό Σώμα πρέπει ν’ ανατεθούν στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο προτείνουμε να ιδρυθεί μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 100 του Συντάγματος, κατά τα κατωτέρω εκτιθέμενα».

Την πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης που απέκλειε το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους υπέγραφε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!