Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Προτιμούν να χάσουν ακίνητα, αντί να ρυθμίσουν δάνεια!
[Tribune]: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Προτιμούν να χάσουν ακίνητα, αντί να ρυθμίσουν δάνεια!

[Tribune]: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Προτιμούν να χάσουν ακίνητα, αντί να ρυθμίσουν δάνεια!

Προβληματική για τις τράπεζες είναι η ανάλυση των πρώτων στοιχείων από τους μέχρι τώρα διενεργηθέντες πλειστηριασμούς καθώς προκύπτει ότι ο αριθμός όσων προτιμούν να χάσουν τα ενεχυριασμένα ακίνητα, παρά να ρυθμίσουν, είναι πιθανώς μεγαλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου ως σήμερα βγήκαν στο… σφυρί κυρίως ακίνητα που είχαν λάβει οι τράπεζες ως εξασφάλιση για δάνεια σε πολύ μικρές (ελεύθεροι επαγγελματίες) και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εικόνα που αναδύεται από την επεξεργασία των στοιχείων, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι κατώτερη των εκτιμήσεων.

Ακόμη και υπό την απειλή του πλειστηριασμού, το ποσοστό όσων έσπευσαν να ρυθμίσουν προκειμένου να μη χάσουν -ακίνητη- περιουσία ήταν χαμηλότερο του 20%. Ποσοστό που απέχει αισθητά από τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών ότι το 25% με 30% των «κόκκινων» δανείων ανήκει σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Παρότι πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία, η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρηματιών έχει πρακτικά εγκαταλείψει την προσπάθεια διάσωσης της υπερχρεωμένης δραστηριότητάς τους, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ότι χάνουν ενεχυριασμένη περιουσία.

«Προτιμούν να ρίξουν όποια διαθέσιμη ρευστότητα έχουν σε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, μέσω νέου ΑΦΜ, παρά να «αναστήσουν» την υφιστάμενη», αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια τραπεζικά στελέχη, συμπληρώνοντας ότι η δημιουργία πλαισίου για προσφορά γενναίων και μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων άργησε τόσο πολύ, που πλέον οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με «κουφάρια» δραστηριοτήτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!