Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 16 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Ιβάν Ιλτσέφ: Οι Σκοπιανοί παραδέχτηκαν ότι ο τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος βασιλιάς
[Tribune]: Ιβάν Ιλτσέφ: Οι Σκοπιανοί παραδέχτηκαν ότι ο τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος βασιλιάς

[Tribune]: Ιβάν Ιλτσέφ: Οι Σκοπιανοί παραδέχτηκαν ότι ο τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος βασιλιάς

Ο Ιβάν Ιλτσέφ, από το βουλγαρικό τμήμα της Κοινής Επιτροπής με την ΠΓΔΜ για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, δήλωσε ότι οι Σκοπιανοί συνάδελφοί του αναγνώρισαν ότι ο τσάρος Σαμουήλ ήταν Βούλγαρος, όπως αναμεταδίδει το Βαλκανικό Περισκόπιο .

«Επιτύχαμε συμβιβασμό με τον Τσάρο Σαμουήλ- η πλευρά των Σκοπίων αναγνώρισε ότι ανήκει στο βουλγαρικό λαό και ήταν Βούλγαρος ηγέτης, ο οποίος κυριαρχούσε τότε στη σύγχρονη ΠΓΔΜ», δήλωσε ο Ιλτσέφ στη βουλγαρική εφημερίδα «Trud».

Ο ιστορικός εξήγησε, επίσης, την απόφαση να γιορτάζουν μαζί τον Γκριγκόρ Παρλίτσεφ «με το επιχείρημα ότι ήταν δάσκαλος της Βουλγαρίας και ότι το έργο του διαπνέεται από τον πολιτισμό της σύγχρονης ΠΓΔΜ».

Μια διαμάχη τώρα έχει ξεσπάσει για μερικά ονόματα θρακικών φυλών, που και οι δύο πλευρές οικειοποιούνται, ανέφερε ο Ιλτσέφ.

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας», αναφέρθηκε επίσης στη «μακεδονική» γλώσσα, για την οποία αντέδρασε έντονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

«Τα τελευταία 50 με 60 χρόνια, στη γλώσσα που μιλιέται στην ΠΓΔΜ, δυστυχώς, έγιναν πολλές αλλαγές.

»Υπάρχουν πολλές σερβικές λέξεις, ενώ οι βουλγαρικές έχουν αντικατασταθεί με ξένες, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη βουλγαρική γλώσσα.

»Το 1945 δημιουργήθηκε στην ΠΓΔΜ μια νέα ορθογραφία που ονομάστηκε «μακεδονική» και μια νέα γλώσσα η «μακεδονική» που έγινε όσο το δυνατόν να διαφέρει από τη βουλγαρική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!