Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Υπάρχει άραγε φως στην επίλυση της διένεξης Σερβίας-Κοσόβου;
[Tribune]: Υπάρχει άραγε φως στην επίλυση της διένεξης Σερβίας-Κοσόβου;

[Tribune]: Υπάρχει άραγε φως στην επίλυση της διένεξης Σερβίας-Κοσόβου;

Η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ ευνοεί την επίλυση της διένεξης Βελιγραδίου-Πρίστινας. Εμπόδιο η εθνικιστική ρητορική των δύο ηγετών και πρώην εχθρών: της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.

Δέκα χρόνια μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα συνεχίζεται.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της οιωνοί επαρχίας του παρά το γεγονός ότι δεν την ελέγχει μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999.

Ενώ οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, η Ρωσία παραμένει ο ισχυρός εταίρος της Σερβίας και το ενδεχόμενο ρωσικού βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθεια της Πρίστινας να γίνει μέλος του διεθνούς οργανισμού.

Οι προσπάθειες διαμεσολάβησης της ΕΕ εντός του λεγόμενου διαλόγου των Βρυξελλών έχει περιορίσει διοικητικής φύσης προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα Αλβανών και Σέρβων.

«Να εγκαταλείψει η Σερβία τις εδαφικές αξιώσεις»

Οι Αρχές διέλυσαν τις σερβικές δομές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν Σέρβοι, όπως Δικαστήρια και Αστυνομία.

Το βασικό πρόβλημα, δηλαδή οι διαφορετικές απόψεις για το οριστικό καθεστώς της επαρχίας με τα δύο εκατομ. κατοίκους που είναι στην πλειοψηφία τους Αλβανοί, παραμένει.

Το γερμανικό ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ συγκέντρωσε στο ίδιο τραπέζι ομάδα εκπροσώπων από την κοινωνία πολιτών, δεξαμενές σκέψης και ακαδημαϊκούς από τη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο και την ΕΕ και όλοι μαζί σχεδίασαν μια σειρά από λύσεις που παρουσιάζουν σήμερα στην κοινή γνώμη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!