Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: Ηχηρό «χαστούκι» Fitch σε Ερντογάν: Υποβαθμίζει την τουρκική οικονομία
[Tribune]: Ηχηρό «χαστούκι» Fitch σε Ερντογάν: Υποβαθμίζει την τουρκική οικονομία

[Tribune]: Ηχηρό «χαστούκι» Fitch σε Ερντογάν: Υποβαθμίζει την τουρκική οικονομία

Ηχηρό «χαστούκι» έριξε ο οίκος Fitch στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού υποβάθμισε σε «ΒΒ» την τουρκική οικονομία και παραμένει αρνητικό το outlook, προειδοποιώντας για μία σειρά κινδύνων, οι οποίοι απειλούν την πορεία της γειτονικής χώρας.

Η Fitch πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τη μακροοικονομική σταθερότητα έχουν επιδεινωθεί λόγω της διεύρυνσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), του μεγαλύτερου παγκόσμιου περιβάλλοντος εξωτερικής χρηματοδότησης, του άλματος στον πληθωρισμό και του αντίκτυπου της πτώσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας στον ιδιωτικό τομέα και του χρέους σε ξένο νόμισμα.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες και οι αρχικές ενέργειες μετά τις εκλογές του Ιουνίου έχουν προκαλέσει αύξηση της αβεβαιότητας.

Η Fitch αναμένει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα διευρυνθεί στο 6,1% του ΑΕΠ το 2018, λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.

Η πτώση της λίρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Fitch για χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τουρισμού θα οδηγήσουν το έλλειμμα να μειωθεί στο 4,1% το 2019.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) προβλέπεται να παραμείνουν γύρω στο 1% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι το έλλειμμα θα είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτούμενο από την έκδοση χρέους.

Η Fitch προβλέπει ότι το καθαρό εξωτερικό χρέος θα ανέλθει στο 35% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018, σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο της κλίμακας «BB» 8%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!