Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: «Ναι» για ψήφο στα 16 λένε τα συγκυβερνώντα κόμματα στην Ιταλία
[Tribune]: «Ναι» για ψήφο στα 16 λένε τα συγκυβερνώντα κόμματα στην Ιταλία

[Tribune]: «Ναι» για ψήφο στα 16 λένε τα συγκυβερνώντα κόμματα στην Ιταλία

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας ανέφεραν ότι τάσσονται υπέρ της μείωσης του ελάχιστου ηλικιακού ορίου ψήφου στα 16 χρόνια, μια κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα αύξανε το εκλογικό σώμα κατά περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα πυροδότησε τον δημόσιο διάλογο σήμερα, καθώς πρότεινε να μειωθεί άμεσα η ηλικία κτήσης δικαιώματος εκλέγειν, αφότου νέοι πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο για να ζητήσουν πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι ένας τρόπος να πούμε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους… ότι τους λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη» είπε ο Λέτα, ένας ακαδημαϊκός και μέλος του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD), στην εφημερίδα La Repubblica.

Αυτή τη στιγμή, οι Ιταλοί πρέπει να έχουν κλείσει τα 18 τους χρόνια για να έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν βουλευτές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου και τα 25 για να μπορούν να ψηφίζουν στις εκλογές στο άνω σώμα, τη Γερουσία.

Το κάλεσμά του στήριξαν ο αρχηγός του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος Κινήματος των 5 Αστέρων.

«Οι νέοι πρέπει να απολαμβάνουν τον σεβασμό μας, να τους ακούμε και να τους βάζουμε στο επίκεντρο της πολιτικής» έγραψε στο Facebook ο Ντι Μάιο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ένας τεχνοκράτης κοντά στο Κίνημα 5 Αστέρων, χαιρέτισε την πρόταση επισημαίνοντας ότι εναπόκειται τώρα στο κοινοβούλιο να καταρτίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!