Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 11 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει «χέρι» στους φορολογικούς παραδείσους με «μαύρη λίστα»
[Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει «χέρι» στους φορολογικούς παραδείσους με «μαύρη λίστα»

[Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει «χέρι» στους φορολογικούς παραδείσους με «μαύρη λίστα»

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μια «μαύρη λίστα» φορολογικών παραδείσων και να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο από τη σχεδιαζόμενη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ, στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Ύστερα από πολλές αποκαλύψεις εξωχώριων σχημάτων φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσιους ιδιώτες, η ΕΕ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο μια διαδικασία να δημιουργήσει μια λίστα με φορολογικούς παραδείσους σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον σχηματισμό εικονικών δομών στο εξωτερικό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι νόμιμες, αλλά μπορούν να αποκρύπτουν παράνομες δραστηριότητες.

«Θα υπάρξει, ελπίζω, μια «μαύρη» λίστα που θα περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες, οι οποίες παρά τους δέκα μήνες συνομιλιών δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες δεσμεύσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Φορολογικά Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Θα υιοθετηθεί επίσης μια δεύτερη «γκρίζα» λίστα περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, που έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες προκειμένου να συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη διαφάνεια και τη συνεργασία, αν και δεν είναι σαφές εάν θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι η «γκρίζα λίστα» θα περιλαμβάνει περίπου 40 χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί τα ονόματα των περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας στη «μαύρη» ή τη «γκρίζα» λίστα.

Τα κράτη στη «μαύρη λίστα»

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπουργοί θα πρέπει να εξετάσουν μια «μαύρη λίστα», η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα 11 κράτη:

Νότια Κορέα, Μακάο, Παναμά, Τυνησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαρμπέιντος, Πράσινο Ακρωτήριο, Γρενάδα, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου και Σεντ Λουσία.

Η τελική λίστα θα περικοπεί από τους υπουργούς από την ΕΕ.

Οι ίδιοι θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν για τις κυρώσεις σε βάρος των χωρών στη «μαύρη λίστα».

Τα κράτη της ΕΕ δεν εξετάστηκαν και δεν θα είναι στη λίστα.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι κανένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης δεν μπορεί να θεωρηθεί φορολογικός παράδεισος, καθώς όλα έχουν συμφωνήσει να σέβονται τα ευρωπαϊκά φορολογικά πρότυπα.

Ωστόσο, οργανώσεις κατά της φτώχειας και υπέρ της δίκαιης φορολόγησης υποστηρίζουν ότι εάν εξεταστούν με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια, χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Ιρλανδία θα είναι στην ευρωπαϊκή λίστα.

«Η λίστα δεν μπορεί απλά να περιλαμβάνει τρίτες χώρες, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και κάποιες ευρωπαϊκές φορολογικές δικαιοδοσίες», ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση ο Μάρκους Φέρμπερ, ο Γερμανός συντηρητικός αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!