Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
18 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
17 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον αγωγό EastMed και τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της
[Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον αγωγό EastMed και τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

[Tribune]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τον αγωγό EastMed και τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της

Η πρώτη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για κατασκευή υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι από χθες γεγονός , αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε ρεπορτάζ του Πέτρου Θεοχαρίδη.

Με τη συμφωνία θα συσταθούν κοινές ομάδες παρακολούθησης εφαρμογής των όρων, αλλά και κοινό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων με όρους Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο βαρυσήμαντη είναι η διακρατική συμφωνία, άλλο τόσο βαρυσήμαντη ήταν και η χθεσινή παρουσία και τοποθέτηση των Βρυξελλών επί τούτης.

Χθες, η εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anne-Charlotte Bournoville, στον χαιρετισμό της δεν περιορίστηκε σε φραστικά ευχολόγια.

Μετέφερε την πλήρη και έντονη στήριξη της ΕΕ για έρευνα, ανόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Στηρίζουμε και εξαγωγές κυπριακού φυσικού αερίου στην ΕΕ και μέσω Αιγύπτου και μέσω του αγωγού EastMed και μέσω τερματικού υγροποίησης στην ΕΕ (δηλαδή στην Κύπρο) όταν έχετε επαρκείς ποσότητες», τόνισε εμφαντικά η Ευρωπαία εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ακόμη με νόημα ότι η ΕΕ αποτελεί πολύ καλό, έτοιμο και ανταγωνιστικό αγοραστή.

Το ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρωπαίας εκπροσώπου ήταν ότι υποστηρίζει σθεναρά την ανάπτυξη της περιοχής ως κόμβου φυσικού αερίου και μελλοντικού προμηθευτή φυσικού αερίου.

Εκτιμώντας ιδιαίτερα την προμήθεια φυσικού αερίου από την περιοχή ως σημαντική εναλλακτική πηγή και διαδρομή, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πολιτική ενεργειακής διαφοροποίησης της ΕΕ.

Ως αγορά φυσικού αερίου, η ΕΕ παρέχει στους επενδυτές μια σταθερή και αξιόπιστη διέξοδο για το φυσικό αέριο και σε συνδυασμό με τη γεωγραφική εγγύτητα και το μέγεθος των πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθίστανται οι Βρυξέλλες ιδανικός εταίρος για την προώθηση των πολύ σημαντικών επενδύσεων που θα χρειαστούν για να αξιοποιηθούν οι τεράστιοι πόροι, τόνισε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!