Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Tribune]: Το ελληνικό υποβρύχιο «πήγε» το «Ορούτς Ρέις» μέχρι το λιμάνι της Αττάλειας
[Tribune]: Το ελληνικό υποβρύχιο «πήγε» το «Ορούτς Ρέις» μέχρι το λιμάνι της Αττάλειας

[Tribune]: Το ελληνικό υποβρύχιο «πήγε» το «Ορούτς Ρέις» μέχρι το λιμάνι της Αττάλειας

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έδεσε στο λιμάνι της Αττάλειας, μετά από έναν πλου περίπου 48 ωρών κατά τον οποίο πέρασε από το Αιγαίο.

Παρά την ισχυρή παρουσία φρεγατών και πυραυλακάτων της Τουρκίας, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με την μέθοδο «σάντουιτς» είχε κλείσει σε ικανοποιητική απόσταση όλη την Τουρκική ναυτική αρμάδα όσο έπλεε στο Αρχιπέλαγος.

Λήξης της εγρήγορσης που τόσο διάστημα -περίπου τριών μηνών- δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα;

Φυσικά όχι, ίσα ίσα που από τώρα και στο μέλλον ξεκινούν όλα!

Το γεγονός πως αντί του αρχικού δρομολογίου που είχε δηλώσει το «Ορούτς Ρέις», με κατάπλου στο πειρατικό άντρο της Τουρκίας, στο λιμάνι της Σελεύκειας Ισαυρίας, από το οποίο έχουν παρελάσει όλα τα πλωτά μέσα των προκλήσεων της Άγκυρας και βρίσκεται πολύ πιο ανατολικά από την Αττάλεια, σίγουρα προβληματίζει.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση αλλαγής του λιμανιού μπορεί να είναι και μια ακόμη μπλόφα της Άγκυρας που μονίμως αναζητά τους τρόπους να δει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το λιμάνι της Αττάλειας (κίτρινο βέλος) βρίσκεται ανάμεσα σε Καστελόριζο και Κύπρο.

Που έγκειται ο προβληματισμός στο Ελληνικό επιτελείο και στο Πολεμικό Ναυτικό;

Σαφέστατα στο γεωγραφικό σημείο της Αττάλειας που βρίσκεται σε πολύ πιο κοντινή απόσταση και από την θαλάσσια περιοχή Νότια του Καστελόριζου κι ακόμη πιο κοντά από τα τμήματα της ελληνικής ΑΟΖ, που πολύ πιθανό να επιχειρήσει μελλοντικά να βρεθεί κατά τις έρευνες το σεισμογραφικό «Ορούτς Ρέις».

Εν αναμονή της navtex των ερευνών

Οι πάντες στο ελληνικό επιτελείο βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής μέχρι να εκδοθεί η ναυτική οδηγία (navtex) από την υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας (ο πιο πιθανός σταθμός είναι της Αττάλειας) που θα δηλώσει τις συντεταγμένες με τις οποίες δεσμεύει θαλάσσια περιοχή για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!