Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 2 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Έλληνες μουσουλμάνοι και Έλληνες Αλεβίτες το 30% του ακροατηρίου του Κοτζιά στην Κομοτηνή
[Tribune]: Έλληνες μουσουλμάνοι και Έλληνες Αλεβίτες το 30% του ακροατηρίου του Κοτζιά στην Κομοτηνή

[Tribune]: Έλληνες μουσουλμάνοι και Έλληνες Αλεβίτες το 30% του ακροατηρίου του Κοτζιά στην Κομοτηνή

Στην εκδήλωση της σοσιαλπατριωτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην Κομοτηνή, με ομιλητή τον Νίκο Κοτζιά , αισθητή ήταν η παρουσία των Ελλήνων μουσουλμάνων. Όπως μας είπαν πηγές του ΠΡΑΤΤΩ, τουλάχιστον το 30% του ακροατηρίου ήταν μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες. Μάλιστα ορισμένες από τις μουσουλμάνες διακρίνονταν επειδή φορούσαν μαντίλες, όπως βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι που έσπευσαν να ακούσουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών ήταν Πομάκοι, απόγονοι της αρχαίας θρακικής φυλής των Αγριάνων που διακρίθηκαν ως ακοντιστές στον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατέλυσε την περσική αυτοκρατορία.

Οι Πομάκοι εξισλαμίστηκαν σε δύο φάσεις, η πρώτη το πρώτο μισό του 16ου αιώνα και η δεύτερη το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι ζήτησαν το 1918 την ένωσή τους με την Ελλάδα.

Η γλώσσα των Πομάκων είναι ένα βουλγαρικό ιδίωμα, ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των Σλαβομακεδόνων, οι πληθυσμοί αυτοί είναι ελληνικοί που εξσλαβίστηκαν γλωσσικά κατά τον μεσαίωνα. Εξάλλου τα τελευταία χρόνια και οι ίδιοι οι Βούλγαροι πασχίζουν να αποδείξουν, μέχρι και με έρευνες DNA, ότι δεν είναι Σλάβοι αλλά Θράκες εξσλαβισμένοι.

Κορυφαία πομακική προσωπικότητα ο μακεδονομάχος Αλή Ζεΐρ Χαβούζ που πολέμησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας από τους Οθωμανούς και τους Σλάβους.

Στην περίοδο της κατοχής στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 300 με 600 Πομάκοι υπηρέτησαν ως αντάρτες και βοηθητικοί στο αντάρτικο εθνικιστικό σώμα του Αντώνη Φωστερίδη (Αντών Τσαούς), το οποίο συγκρούστηκε τόσο με τους Βούλγαρους κατακτητές όσο και με τους αριστερούς αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Οι Πομάκοι στην πλειονότητά τους επιλέγουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και μόνο ένα μικρό τους μέρος, εξωμοτών που εξαρτώνται από το τουρκικό προξενείο, δηλώνουν Τούρκοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!