Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: Η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο να ξεχρεώσει το ΔΝΤ και να το στείλει στο… καλό
[Tribune]: Η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο να ξεχρεώσει το ΔΝΤ και να το στείλει στο… καλό

[Tribune]: Η Ελλάδα επεξεργάζεται σχέδιο να ξεχρεώσει το ΔΝΤ και να το στείλει στο… καλό

Το σχέδιο για την αποπληρωμή του μισού χρέους των 9 δισ. της Ελλάδας στο ΔΝΤ επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της «απαγκίστρωσης» της οικονομίας από την εποπτεία του Ταμείου.

Στην πρώτη έκθεση για την μεταμνημονιακή εποπτεία το Ταμείο σκόπιμα υιοθέτησε τα πιο ακραία δημοσιονομικά σενάρια όπου οι υποχρεώσεις από τις δικαστικές αποφάσεις και τις καταπτώσεις εγγυήσεων θα άγγιζαν τα 20 δισ. ευρώ ως το 2024.

Βάσει των εκτιμήσεων αυτών ήταν η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της προς το Ταμείο το οποίο θα εξοφλείται τον ίδιο χρόνο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγέλλει εδώ και καιρό την πρόθεση του να αποπληρώσει μέρος του δανείου του ΔΝΤ και κάποια από τα ομόλογα που διακραττεί η ΕΚΤ ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους μεσοπρόθεσμα.

Μετά την πετυχημένη έκδοση του 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9% το οποίο τώρα διαπραγματεύεται με απόδοση 3,82 % το δάνειο του ΔΝΤ που έχει τώρα επιτόκιο καθίσταται εξαιρετικά ακριβό στην εξυπηρέτηση του με το επιτόκιο να υπολογίζεται κοντά στο 4,5% – 4,7%.

Τούτο δε την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει διαθέσιμα ύψους 37,4 δισ. με μέσο επιτόκιο κοντά στο 2%.

Η πρόθεση της αποπληρωμής των 4,5 δισ. από τα συνολικά 9 δισ. που χρωστά η Ελλάδα στο Ταμείο διατυπώθηκε και στο Eurogroup της Δευτέρας και βρήκε θετική ανταπόκριση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!