Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Tribune]: Χασάν Ροχανί: Η παρουσία ξένων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ θα είναι πηγή έντασης
[Tribune]: Χασάν Ροχανί: Η παρουσία ξένων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ θα είναι πηγή έντασης

[Tribune]: Χασάν Ροχανί: Η παρουσία ξένων δυνάμεων στα Στενά του Ορμούζ θα είναι πηγή έντασης

Η παρουσία ξένων δυνάμεων θα είναι η κύρια πηγή έντασης στον Κόλπο, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Δανία προσέφεραν αρχική υποστήριξη σε ένα βρετανικό σχέδιο για μια υπό ευρωπαϊκή ηγεσία ναυτική αποστολή προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, το οποίο προτάθηκε μετά την κατάληψη από το Ιράν ενός δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία, δήλωσαν τρεις υψηλόβαθμοι διπλωμάτες την περασμένη εβδομάδα.

«Η παρουσία ξένων δυνάμεων όχι μόνο δεν θα βοηθήσει την ασφάλεια της περιοχής, αλλά θα είναι ο κύριος παράγοντας για ένταση», είπε ο Ροχανί, ο οποίος πρόσθεσε πως το Ιράν και το Ομάν έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ.

«Οι ρίζες των δυσάρεστων γεγονότων και της έντασης στην περιοχή σήμερα βρίσκονται στη μονομερή αποχώρηση της Αμερικής (από την πυρηνική συμφωνία του 2015)», είπε.

Η κατάληψη από τη Βρετανία ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου ανοικτά του Γιβραλτάρ είναι παράνομη και θα είναι επιζήμια για τη Βρετανία, είπε ακόμη ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας.

Βρετανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις αρχές Ιουλίου κοντά στο Γιβραλτάρ, το οποίο κατηγορούν για παραβίαση των κυρώσεων στη Συρία.

Στις 19 Ιουλίου, Ιρανοί καταδρομείς κατέλαβαν ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο στα Στενά του Ορμούζ, τον πιο σημαντικό θαλάσσιο δίαυλο για τη μεταφορά πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!