Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Tribune]: Ανοίγει ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού στα Βαλκάνια – Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Βάρνα
[Tribune]: Ανοίγει ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού στα Βαλκάνια – Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Βάρνα

[Tribune]: Ανοίγει ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού στα Βαλκάνια – Σύνοδος Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας στη Βάρνα

Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, από την πλευρά της Ελλάδας προς την πλευρά των Βαλκανικών χωρών, με αλλεπάλληλες συναντήσεις κορυφής σε διμερές και τριμερές επίπεδο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ήρθαν από Βαλκάνιους ηγέτες, μπορεί να καταλάβει κανείς την τιτάνια προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ελληνικής διπλωματίας, ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο αρνητισμός.

Φυσικά σε αυτό το αποτέλεσμα συνετέλεσαν και δυο άλλοι παράγοντες πολύ σημαντικοί.

Από την μια πλευρά οι ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ για να βρεθεί σημείο επαφής και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, κι από την άλλη τα κινεζικά συμφέροντα, που επιθυμούν να ανοίξουν τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού στα Βαλκάνια.

Κίνα και ΗΠΑ, για δικούς τους διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, επιθυμούν συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων.

Η Κίνα για διείσδυση στην αγορά της Ευρώπης και οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη ρωσική επέκταση στην περιοχή.

Από την άλλη, απομονωμένες στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, οι βαλκανικές χώρες, προσπαθώντας οι περισσότερες από αυτές να απεγκλωβιστούν από το παρελθόν τους, βλέπουν την φωνή τους να φτάνει αδύναμα στις Βρυξέλλες.

Ότι οι Κροατία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Ρουμανία έγιναν μέλη της ΕΕ, δεν σημαίνει ότι η καθημερινότητα των πολιτών σημείωσε καλυτέρευση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!