Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Tribune]: 60% ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Τούρκους αγοραστές μετά την πτώση της λίρας
[Tribune]: 60% ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Τούρκους αγοραστές μετά την πτώση της λίρας

[Tribune]: 60% ακριβότερο το πετρέλαιο για τους Τούρκους αγοραστές μετά την πτώση της λίρας

Η οικονομική κρίση και η πτώση της λίρας φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα και για την ενεργειακή κατάσταση της Τουρκίας, που βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, γράφει η Wall Street Journal.

Ενώ το πετρέλαιο είναι περίπου 6% πιο ακριβό από πέρσι για τις διεθνείς αγορές, η τιμή του έχει αυξηθεί περισσότερο από 60% για τους Τούρκους αγοραστές, λόγω της κατάρρευσης του νομίσματός τους έναντι του δολαρίου.

Την Πέμπτη, η τουρκική κυβέρνηση αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για τη βενζίνη και το πετρέλαιο ντίζελ, μια κίνηση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή μιας μεγαλύτερης τρύπας στον προϋπολογισμό λόγω των ενεργειακών δαπανών.

Η ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από τα 2/3 του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και αντιστοιχεί πλέον στο 5,5% του ΑΕΠ.

Η ανάγκη της Τουρκίας για ξένη ενέργεια θα μπορούσε να ωθήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν πιο κοντά σε πετρελαιοπαραγωγά κράτη –εχθρικά προς τις ΗΠΑ- όπως το Ιράν και τη Ρωσία.

Αυτό καθιστά την τρέχουσα κρίση «ιδιαίτερα ευαίσθητο γεωπολιτικό ζήτημα», δήλωσε ο Trieu Pham, ερευνητής αναδυομένων αγορών στην ολλανδική τράπεζα ING.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα για να προσφέρει υποστήριξη.

Υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ντάμπινγκ στο διμερές εμπόριο, αλλά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: TRIBUNE

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!