Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Το Βήμα]: Οι ταινίες της εβδομάδας: Πολλές αλλά λίγες αξίζουν
[Το Βήμα]: Οι ταινίες της εβδομάδας: Πολλές αλλά λίγες αξίζουν

[Το Βήμα]: Οι ταινίες της εβδομάδας: Πολλές αλλά λίγες αξίζουν

Μια ιστορία από την Τσεχοσλοβακίαεπί κομμουνισμού και ένας Ολιβερ Τουίστ… α λα ινδικά
Βαθμολογία
5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη

Φεουδάρχης επί κομμουνισμού
Μια μικρή ιστορία κατάχρησης εξουσίας με φόντο την Τσεχοσλοβακία της εποχής του κομμουνισμού αναδύεται γλυκά μέσα από την ταινία «Η δασκάλα» («Ucitelka», Τσεχία/Σλοβακία, 2016) του Γιαν Χρέμπεκ, δημιουργού της εξαιρετικής και υποψήφιας για το ξενόγλωσσο Οσκαρ ταινίας «Παιχνίδια διχασμού και εγκυμοσύνης» (2000).
Η δασκάλα του τίτλου ουδόλως ενδιαφέρεται να διδάξει. Προτεραιότητά της είναι να αρμέξει τα παιδιά της τάξης της προς ίδιον συμφέρον. Το πρώτο πράγμα που τα ρωτά μετά το όνομά τους είναι «τι δουλειά κάνουν οι γονείς σας;». Σε μια εποχή όπου τα πάντα απαγορεύονται, η δασκάλα θέλει να εκμεταλλευτεί ακόμα και το ελάχιστο. Παιδιά τής καθαρίζουν το σπίτι και γονείς κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να την εξυπηρετήσουν φυσικά με το αζημίωτο, που σημαίνει καλούς βαθμούς στα παιδιά τους. Κάποιο παιδί όμως θα αντισταθεί.
Με το μυαλό του στην κριτική του κομμουνιστικού καθεστώτος που επέτρεπε να συμβαίνουν αυτά τα αίσχη (αν και τι σημασία έχει τόσα χρόνια μετά;), ο Σβέρακ μοιράζει προσεκτικά την αφήγηση σε δύο μέρη: στο ένα βλέπουμε την ασταμάτητη «δράση» της δασκάλας με τα παιδιά και τους γονείς και στο άλλο τους γονείς να συζητούν για το πρόβλημα της δασκάλας ανταλλάσσοντας διαφορετικές απόψεις κατά τη διάρκεια ενός συμβουλίου γονέων και κηδεμόνων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!