Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Το Βήμα]: Στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας ΜΚΟ για έργα στην… Αλβανία
[Το Βήμα]: Στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας ΜΚΟ για έργα στην… Αλβανία

[Το Βήμα]: Στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας ΜΚΟ για έργα στην… Αλβανία

Συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με την Εισαγγελία Διαφθοράς σε υπόθεσηγια χρηματοδότηση ΜΚΟ – Φέρεται να έλαβε από το υπουργείοΕξωτερικών 2.492.728,17 ευρώ για επτά αναπτυξιακά προγράμματα
Μια νέα ΜΚΟ, στην οποία είχε συμμετάσχει και ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας και της Εισαγγελίας Διαφθοράς με προϊσταμένη την κυρία Ελένη Ράικου. Τις τελευταίες ημέρες παράλληλα έχουν σταλεί για επανεξέταση οι φάκελοι και πολλών άλλων ΜΚΟ με αμφιλεγόμενο έργο, ύστερα από αρχική έρευνα του γενικού διευθυντή της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών.
Δίκτυο για το δίκτυο
Η ΜΚΟ που βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών λειτουργών είναι το Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΔΙΔΗΝΕ), το οποίο ελέγχεται τελικώς για δίκτυο… υδροδότησης στη Νότια Αλβανία όπου εξετάζονται τυχόν ύποπτες συναλλαγές της. Η ΔΙΔΗΝΕ, στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο κ. Παπαμιμίκος και άλλοι δύο ιδιώτες (ανάμεσα σε αυτούς και ένας καθηγητής πανεπιστημίου), είχε και την ονομασία Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια. Η ΔΙΔΗΝΕ κατά την περίοδο 2001-10 φέρεται να έλαβε συνολικά από το υπουργείο Εξωτερικών 2.492.728,17 ευρώ για επτά αναπτυξιακά προγράμματα. Ενα από αυτά ήταν πρόγραμμα που είχε ονομασθεί «Νέοι Ηγέτες των Βαλκανίων» και αφορούσε τα μάλλον γενικόλογα για «ενημέρωση των νέων ηγετών για θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης / νομοθεσίας, εμπέδωση της έννοιας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, περαιτέρω εξοικείωση με τους τρόπους λειτουργίας μιας ώριμης δημοκρατίας, όπως η Ελλάδα». Μετά τη θεωρητική προετοιμασία όμως και την «κατάρτιση των νέων ηγετών», η εν λόγω ΜΚΟ ασχολήθηκε με πιο «πεζά» θέματα, όπως η κατασκευή σωληνώσεων παροχής νερού στη Νότια Αλβανία, η ανέγερση γυμνασίου στην Κορυτσά, πολιτιστικού κέντρου στην ίδια πόλη και ορισμένα συμπληρωματικά έργα.
Πολύμηνη έρευνα και αρχείο
Αρχικώς για τη δραστηριότητα και τις συναλλαγές της εν λόγω ΜΚΟ διεξήχθη έρευνα από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ζητήσει σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών τον Μάρτιο του 2014.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!