Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Το Βήμα]: Σκουρλέτης: Με συναινέσεις οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση
[Το Βήμα]: Σκουρλέτης: Με συναινέσεις οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

[Το Βήμα]: Σκουρλέτης: Με συναινέσεις οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση

Στα σκαριά η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, η απλή αναλογική και οι δράσεις για την αύξηση πόρων υπέρ τους
Φρένο στη μείωση των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε, μετά το 2017, να αρχίσει σταδιακή οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ θέτει ως προτεραιότητα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. Με την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και θα υπάρξει εισαγωγή νέων-θετικών δεδομένων για την ελληνική οικονομία, ο κ. Σκουρλέτης, προβάλλει την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης, αιρετών και εργαζομένων στο πεδίο των τοπικών κοινωνιών για τη νέα φάση εξελίξεων. Παράλληλα, ανοίγει τη …συναινετική βεντάλια, με έμφαση στις θεσμικές αλλαγές. Αναδεικνύει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση, επιλέγοντας την προώθηση της απλής αναλογικής, ως «μέρος της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας», με στόχο να ενεργοποιηθεί «μια νέα νοοτροπία συναινέσεων και συνεργασιών».
Μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Πέμπτη (1.12.2016), ο κ. Σκουρλέτης δεν απέφυγε να παραδεχθεί ότι ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει σε απόλυτα μεγέθη μείωση των πόρων για το 2017 . Όμως, έθεσε σαν «κόκκινη γραμμή» ακριβώς τη δέσμευση υπέρβασης αυτής της κατάστασης, ώστε «να είναι η τελευταία χρονιά μείωσης των δαπανών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Μάλιστα, κάλεσε σε συντονισμό τους αιρετούς στους ΟΤΑ ώστε να ξεκινήσουν μια συγκροτημένη συζήτηση με το υπουργείο, κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, «προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τις ανάγκες και τις δυνατότητες θετικής παρέμβασης για τη σταδιακή αύξηση των πόρων υπέρ της Αυτοδιοίκησης».

Απλή αναλογική και νομοσχέδιο για ΟΤΑ
Δεν είναι άνευ σημασίας ότι το μότο που κυριάρχησε στην παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών ήταν ότι «το ζήτημα της ριζοσπαστικής, δημοκρατικής μεταρρύθμισης που έχει ανάγκη ο τόπος, είναι ένα συλλογικό, συνεργατικό εγχείρημα».
Επέμεινε στην ανάγκη αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στοχεύοντας όπως είπε, στη δημιουργία ενός δημοκρατικά διαρθρωμένου πολιτικού-διοικητικού συστήματος σε τρία επίπεδα- το κεντρικό κράτος, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, με αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κατώτατο επίπεδο και κοντά στους πολίτες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!