Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Ρωσία: «Πράκτορες του εξωτερικού» εννιά αμερικανικά ΜΜΕ
[Το Βήμα]: Ρωσία: «Πράκτορες του εξωτερικού» εννιά αμερικανικά ΜΜΕ

[Το Βήμα]: Ρωσία: «Πράκτορες του εξωτερικού» εννιά αμερικανικά ΜΜΕ

Προηγήθηκε καταχώρηση ρωσικού δικτύου ως «πράκτορας του εξωτερικού» στις ΗΠΑ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας καταχώρισε εννιά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) και το Voice of America (VOA), στον κατάλογο με τους «πράκτορες του εξωτερικού» μετά την επικύρωση από τον ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενός νόμου που επιτρέπει την καταχώριση και των μέσων ενημέρωσης στον κατάλογο αυτόν.
Το υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωση που δημοσιεύει στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να καταχωρίσει τα επιδοτούμενα από το αμερικανικό Κογκρέσο VOA και RFE/RL, όπως και άλλα επτά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με αυτά τα δύο, στον κατάλογο αυτόν καθώς «ασκούν καθήκοντα ξένου πράκτορα».
Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Πούτιν επικύρωσε έναν νόμο που επιτρέπει την καταχώριση οποιουδήποτε διεθνούς μέσου ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία στον κατάλογο αυτό με τους «πράκτορες του εξωτερικού» βάσει σχετικής απόφασης που θα λαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, αντιδρώντας στο γεγονός ότι το ρωσικό δίκτυο RT καταχωρήθηκε ως «πράκτορας του εξωτερικού» στις ΗΠΑ.
Τον νόμο αυτόν καταδίκασε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κατήγγειλε ότι «οποιοδήποτε ξένο μέσο ενημέρωσης θα μπορεί να χαρακτηριστεί πράκτορας του εξωτερικού αυθαίρετα από το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Ο νόμος αυτός, που επικρίθηκε επίσης έντονα από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και τη Διεθνή Αμνηστία, υποχρεώνει κυρίως τα μέσα ενημέρωσης που αφορά να δίδουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική τους κατάσταση και να αναφέρουν στα κείμενά τους ότι έχουν καταχωρηθεί ως «πράκτορες του εξωτερικού».
Με τον νέο νόμο που επικυρώθηκε τον Νοέμβριο διευρύνεται ώστε να αφορά και τα ξένα ΜΜΕ προηγούμενος νόμος που είχε υιοθετηθεί το 2012 και αφορούσε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!