Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Ποιος δεν θέλει να γίνει μουσείο το εργοστάσιο του Σίντλερ;
[Το Βήμα]: Ποιος δεν θέλει να γίνει μουσείο το εργοστάσιο του Σίντλερ;

[Το Βήμα]: Ποιος δεν θέλει να γίνει μουσείο το εργοστάσιο του Σίντλερ;

Ενα φιλόδοξο σχέδιο και οι αντιδράσεις που προκαλεί στην Τσεχία
«Τα σχέδια μετατροπής του εγκαταλελειμμένου πρώην εργοστασίου της λίστας του Οσκαρ Σίντλερ σε μουσείο αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων χρηματοδότησης και της αμφιθυμίας των Τσέχων απέναντι στον ναζιστή βιομήχανο που έσωσε Εβραίους» γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ακολουθούν αποσπάσματα από το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας στην Τσεχία Ρόμπερτ Τέιτ:
«Τίποτα σε αυτή την έρημη περιοχή δεν φανερώνει ότι ήταν το σκηνικό μιας από τις πιο διάσημες πράξεις σωτηρίας ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή. Αδεια μπουκάλια και διάφορα συντρίμμια είναι διάσπαρτα στο πάτωμα της έπαυλης της εποχής των Αψβούργων. Πουλιά φωλιάζουν μέσα στην άγρια βλάστηση και η στέγη έχει καταρρεύσει ολοσχερώς σε μια πτέρυγα. Ενας κρύος άνεμος φυσάει μέσα από τα κενά κουφώματα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο του εργοστασίου.
Η εικόνα της εγκατάλειψης στο μικροσκοπικό χωριό Brněnec (πρώην Brünnlitz) της Βοημίας, 225 χλμ. βορειοανατολικά της Πράγας, είναι το μόνο που απομένει από τον βιομηχανικό χώρο που χρησιμοποιήθηκε από τον Οσκαρ Σίντλερ ως καταφύγιο για να σώσει 1.200 Εβραίους στη διάσημη λίστα του τους τελευταίους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!