Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Το Βήμα]: Και όμως Τουρκοκύπριος σχεδίασε τη σημαία της Κύπρου
[Το Βήμα]: Και όμως Τουρκοκύπριος σχεδίασε τη σημαία της Κύπρου

[Το Βήμα]: Και όμως Τουρκοκύπριος σχεδίασε τη σημαία της Κύπρου

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που έχει στη σημαία της τον χάρτη της
Επειδή στο εθνικιστικό παραλήρημά του ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε ακόμα και τη σημαία της Κύπρου, πιθανόν να μην γνώριζε ότι τη σημαία αυτή σχεδίασε και δημιούργησε ένας… Τουρκοκύπριος. Αλλά ας δούμε τα γεγονότα με τη σειρά.
Η σημαία της Κύπρου καθιερώθηκε το 1960 με την ανεξαρτησία της νήσου από τους Βρετανούς. Προέκυψε από διεθνή διαγωνισμό. Προϋποθέσεις ήταν στη σημαία να μην εικονίζεται σταυρός ή ημισέληνος, και να μην περιέχονται το μπλε και το κόκκινο χρώμα, σύμβολα και τα δυο της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Ο άνθρωπος που σχεδίασε τη σημαία και τα εμβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Τουρκοκύπριος ζωγράφος Ισμέτ Γκιουνέι. Αναδείχτηκε νικητής σε σχετικό διαγωνισμό που διεξήχθη στην Κύπρο το 1960. Το έπαθλο ήταν 50 λίρες (83 ευρώ)! Ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε το έτος 2003 αφηγείται τους λόγους που τον οδήγησαν στο συγκεκριμένο σχέδιο «το άσπρο χρώμα συμβόλιζε την αγνότητα, το χρώμα του χαλκού την προέλευση του ονόματος της Κύπρου και οι κλάδοι ελιάς την ειρήνη». Όσο για την παρουσία του χάρτη της Κύπρου εξηγεί πως, θεώρησε ότι θα ενίσχυε μ αυτό τον τρόπο την ταυτότητα της σημαίας δεδομένου ότι το κράτος ήταν μικρό και άγνωστο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!