Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Ο Ντίλαν και ο πανικός της λογοτεχνικής γραφειοκρατίας
[Το Βήμα]: Ο Ντίλαν και ο πανικός της λογοτεχνικής γραφειοκρατίας

[Το Βήμα]: Ο Ντίλαν και ο πανικός της λογοτεχνικής γραφειοκρατίας

Βάρδος και ραψωδός: Μια ποιητικο-μουσικήεπανάσταση σε έναν άνθρωπο
Ω, πόσο θύμωσαν οι μουχλιασμένοι κριτικοί για το βραβείο Νομπέλ στον Μπομπ Ντίλαν! Τι κατακραυγή από την «ακαδημία» – όχι από τη σουηδική, αλλά από την παγκόσμια ακαδημαΐκή εκκλησία της λογο-τεχνολογίας. Ο πανικός της λογοτεχνικής γραφειοκρατίας, παγιδευμένης στις βεβαιότητές της, απορροφημένης στους μικροπρεπείς υπολογισμούς της, στα προγνωστικά και στις επιτήδειες μετατοπίσεις θέσης, ήταν χειροπιαστός. Ηταν η επιλογή του Ντίλαν πολιτική ή μη πολιτική; Γιατί ένας Αμερικανός; Γιατί όχι μια γυναίκα; Ή μια φωνή, όποια φωνή, μιας ορατής μειονότητας; Ή αυτός που περιμένει 20 χρόνια; Ή εκείνος που έχει παραιτηθεί από την ελπίδα;
Η αλήθεια, όσο δυσάρεστη και αν είναι για όλους αυτούς, είναι ότι η απονομή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας σε έναν συγγραφέα που έχει γράψει μόνο ένα βιβλίο δεν είναι πιο εκπληκτική από τη βράβευση του Ντάριο Φο ή του Γουίνστον Τσόρτσιλ.
Και εδώ είναι η ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια: το να βραβεύσεις έναν από τους τελευταίους λαϊκούς ποιητές μας, τον μακρινό συγγενή του μεσαιωνικού Ριτμπέφ, του Φρανσουά Βιγιόν και όλων των τροβαδούρων και των τραγουδοποιών της μοναξιάς και της εγκατάλειψης, να τιμήσεις έναν τροβαδούρο, έναν βάρδο της αδελφότητας των μοναχικών και χαμένων ψυχών, να στέψεις εκείνον που έγραψε μπαλάντες που έχουν γίνει, για να δανειστώ τη φράση του Αντρέ Σουαρές σχετικά με τον Ρεμπό, «μια στιγμή στη ζωή» τόσο πολλών ανθρώπων στον 20ό και στον 21ο αιώνα, έχει πολύ περισσότερο νόημα από το να βγάλεις από το καπέλο τον άγνωστο Ρούντολφ Κρίστοφ Οϊκεν ή να διαλέξεις τον καημένο τον Πριντόμ αντί του Τολστόι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!