Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Το Βήμα]: Τι καθυστερεί τη δεύτερη αξιολόγηση
[Το Βήμα]: Τι καθυστερεί τη δεύτερη αξιολόγηση

[Το Βήμα]: Τι καθυστερεί τη δεύτερη αξιολόγηση

Κεφαλαιώδης η διαφορά μεταξύ ΙMF, ευρωπαίων για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα πρόσθετα μέτρα – Αν επιμείνουν οι ευρωπαίοι σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το IMF θα απαιτήσει περικοπή συντάξεων ίση με το 2% του ΑΕΠ και μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ!
Η δεύτερη αξιολόγηση έχει κολλήσει στη διαφορά μεταξύ ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας υπό το βάρος του χρέους και των απαιτούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του.
Το IMF πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για να εξυπηρετεί απρόσκοπτα και να καθιστά βιώσιμο το υπερβολικό σήμερα δημόσιο χρέος.
Γι’ αυτό και συνδυαστικά ζητάει την ελάφρυνση του βάρους του χρέους αποδεχόμενο μικρότερα κατ’ έτος πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5 – 2% του ΑΕΠ.
Οι ευρωπαίοι από την πλευρά τους αρνούνται τη γενναία ελάφρυνση του χρέους, επειδή οι πολιτικές συνθήκες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν επιτρέπουν ανάληψη νέων βαρών έναντι μιας ακόμη ελληνικής διάσωσης. Και για τούτο επιμένουν, με προεξάρχοντα το γερμανό υπουργό Οικονομικών κ.Βόλγκφανγκ Σόιμπλε,στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση αυτή ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποδεχθεί τη βιωσιμότητα του χρέους και να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων μετά το 2018, επειδή εκτιμά ότι τα υφιστάμενα δεν επαρκούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τέτοιου επιπέδου πρωτογενή πλεονάσματα.
Και ζητεί εν προκειμένου νέα περικοπή των συντάξεων της τάξης του 2% του ΑΕΠ και μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!