Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Το Βήμα]: Καταγγελίες για κύκλωμα τυμβωρυχίας στην Πάφο
[Το Βήμα]: Καταγγελίες για κύκλωμα τυμβωρυχίας στην Πάφο

[Το Βήμα]: Καταγγελίες για κύκλωμα τυμβωρυχίας στην Πάφο

Στην περιοχή Κουκλιών
Κύκλωμα τυμβωρυχίας, που δρα ανενόχλητα στην ευρύτερη περιοχή Κουκλιών της Πάφου εδώ και πολλά χρόνια, καταγγέλλει η καθηγήτρια Αρχαιολογίας και μέλος της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ιακώβου και επισημαίνει πως «οι τυμβωρύχοι έχουν αποθρασυνθεί τελείως, επιστρατεύοντας ακόμη και μηχανήματα όπως εκσκαφείς για τη σύληση αρχαίων τάφων».
Η κ. Ιακώβου κλήθηκε από τη βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών ‘Αννα Θεολόγου να παραθέσει τις απόψεις της, λόγω του ερευνητικού της έργου στα Κούκλια, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το αρχαίο αγγείο του 13ου π.Χ αιώνα , το οποίο η Αίγυπτος διεκδικεί ως δικό της.
Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο αγγείο δεν προέρχεται από γνωστό νεκροταφείο της Αιγύπτου, αλλά από παράνομη ανασκαφή στην περιοχή Χασάν Αγά στα Κούκλια. Η κ. Ιακώβου σε επιστολή της κατάγγειλε ότι «οι παράνομες ανασκαφές στα Κουκλιά, και όχι μόνο στη θέση Χασάν Αγά, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο». Από το 2006, αναφέρει, που διερευνούμε την ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πολιτείας, έχουμε εντοπίσει δεκάδες φρεσκοανοιγμένους τάφους, για τους οποίους ενημερώνουμε πάντοτε τους τοπικούς υπεύθυνους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!