Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Το Βήμα]: Κασουλίδης για Κυπριακό: Να προηγηθεί συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας
[Το Βήμα]: Κασουλίδης για Κυπριακό: Να προηγηθεί συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας

[Το Βήμα]: Κασουλίδης για Κυπριακό: Να προηγηθεί συνεννόηση Ελλάδας-Τουρκίας

Συνέντευξη του κύπριου ΥΠΕΞ στη DW
Συνέντευξη του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στη Deutsche Welle για τις διαφωνίες που επικρατούν στο θέμα της ασφάλειας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και για την πιθανή διέξοδο από τις δυσκολίες.
Πώς θα χαρακτήριζε την άκαρπη δεύτερη συνάντηση στο Μον Πελερέν της Ελβετίας – αποτυχία, στασιμότητα, μπλοκάρισμα, αδιέξοδο; Τίποτα από αυτά απαντά ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε συνέντευξη στη Deutsche Welle που έγινε πριν από το χθεσινοβραδινό δείπνο, το οποίο παρέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στους κκ. Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται απλώς για μια «δυστοκία σε κατάληξη συμφωνίας όσον αφορά τα κριτήρια του εδαφικού». Τελικά ο κ. Κασουλίδης δικαιώθηκε. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη τη νύχτα οι διακοινοτικές συνομιλίες θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να φτάσουν σε συνολική λύση, η οποία θα συζητηθεί με την «επιπρόσθετη παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων» σε Σύνοδο για την Κύπρο, που θα διεξαχθεί από τις 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη.

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Ο κ. Κασουλίδης εστιάζει το βασικό λόγο που οδήγησε σε αδιέξοδο τις συνομιλίες κατά τη δεύτερη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στο Μον Πελερέν της Ελβετίας στις «σημαντικές αποκλίσεις» σε μια σειρά από θέματα. Με τόσες αποκλίσεις η διεθνής διάσκεψη θα μετατρεπόταν «σε διάσκεψη εφ’ όλης της ύλης». Βασικό της αντικείμενο είναι όμως το έκτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων που αφορά «το μέλλον των εγγυήσεων και το θέμα της αποχώρησης του τουρκικού στρατού».
Όπως επισημαίνει ακόμη ο κύπριος ΥΠΕΞ, σε περίπτωση που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πάνε στη διεθνή διάσκεψη για την επίλυση του κυπριακού χωρίς να είναι σε «αχτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια, επικρατεί ο κίνδυνος η διαπραγμάτευση να μην είναι κυπριακής ιδιοκτησίας». Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη σε αντίθεση με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν ακριβώς τα πρώτα πέντε κεφάλαια.
Αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι το «συντομότερο δυνατό» να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων «εν ανάγκη καθημερινά και εντατικά μέχρις ότου συμφωνηθούν τα κριτήρια του εδαφικού και μικρύνουν οι διαφορές». Πέραν αυτού, «για σκοπούς χρησιμότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης, θα πρέπει να προηγηθεί μια συνεννόηση Ελλάδος και Τουρκίας».
Ο κ. Κασουλίδης επικροτεί την πρόθεση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!