Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Το Βήμα]: Υδρογονάνθρακες: Σε 25ετή εκμετάλλευση το Δυτικό Κατάκολο από την Energean
[Το Βήμα]: Υδρογονάνθρακες: Σε 25ετή εκμετάλλευση το Δυτικό Κατάκολο από την Energean

[Το Βήμα]: Υδρογονάνθρακες: Σε 25ετή εκμετάλλευση το Δυτικό Κατάκολο από την Energean

Το τρίτο στην ιστορία κοίτασμα στη χώρα και το πρώτο στη Δυτική Ελλάδα
Στο στάδιο της εκμετάλλευσης περνά από την Energean Oil and Gas το διαπιστωμένο υπεράκτιο κοίτασμα υδρογονανθράκων του Δυτικού Κατακόλου στον νομό Ηλείας.
Μετά τη «Δήλωση Εκμεταλλευσιμότητας» του κοιτάσματος που υπέβαλε τον Αύγουστο του 2016 η Energean στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμφωνήθηκε από κοινού και οριοθετήθηκε η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος, στο πλαίσιο της σύμβασης που κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή τον Οκτώβριο του 2014 και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 2289/95 περί υδρογονανθράκων.
Με βάση τη συμφωνία:
* Η περιοχή εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έναντι συνόλου 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της περιοχής παραχώρησης του Κατακόλου.
* Στην περιοχή εκμετάλλευσης περιλαμβάνεται και χερσαία έκταση (περιοχή Βιολογικού Καθαρισμού του Πύργου Ηλείας) για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και τη διενέργεια γεωτρήσεων (οριζόντιων) μέσω των οποίων θα προχωρήσει η ανάπτυξη και εκμετάλλευση του υπεράκτιου κοιτάσματος.
* Στην περιοχή εκμετάλλευσης δεν εντάχθηκε η περιοχή του λιμένος Κατακόλου και η προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας (ακρωτήρι Κατακόλου – Κυπαρισσία) όπως αυτή έχει προσδιορισθεί με την υπουργική απόφαση 25794/16.
Με βάση τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων από την Energean στη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 35-40 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου (Stock Tank Oil In Place), ενώ στα επίπεδα του 30% εκτιμάται η αποληψιμότητα.
Με αφορμή την έναρξη της 25ετούς περιόδου εκμετάλλευσης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας, μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μετά το κοίτασμα πετρελαίου στον Πρίνο και το κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε φάση εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!