Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης θρέφει τη λαϊκιστική ακροδεξιά
[Το Βήμα]: Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης θρέφει τη λαϊκιστική ακροδεξιά

[Το Βήμα]: Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης θρέφει τη λαϊκιστική ακροδεξιά

Ερευνα του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann σε εννέα χώρες της ΕΕ
Αναζητώντας την κινητήρια δύναμη πίσω από το πολυδιάστατο φαινόμενο της ενίσχυσης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann σε εννέα χώρες της ΕΕ υποστηρίζει ότι κεντρικός παράγοντας είναι ο φόβος της παγκοσμιοποίησης -σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις προσωπικές οικονομικές προοπτικές και την υποστήριξη των «παραδοσιακών» αξιών. Οι τάσεις εμφανίζονται ισχυρότερες σε Γαλλία και Αυστρία -στη δεύτερη, επαναλαμβάνονται την Κυριακή οι προεδρικές κάλπες.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα, δείχνει ότι το 55% των Αυστριακών και το 54% των Γάλλων αντιμετωπίζει την παγκοσμιοποίηση ως απειλή. Οι δύο αυτές χώρες είναι οι μόνες μεταξύ των εννέα μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών όπου η πλειοψηφία των πολιτών έχει αυτήν τη άποψη.
Αντίθετα, μόνο το 36% των Βρετανών, το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις εννέα μεγάλες χώρες, δηλώνει ότι φοβάται την παγκοσμιοποίηση. Οι Βρετανοί είναι επίσης οι πολίτες ευρωπαϊκής χώρας με τις χαμηλότερες ανησυχίες για την οικονομική τους κατάσταση, μόνο το 26% εκφράζει τέτοια ανησυχία, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η έρευνα πραγματοποιείται τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες μεταξύ των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη μπροστά στην αύξηση του δεξιού λαϊκισμού, που ενδυναμώθηκε από το Brexit και την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Στις 4 Δεκεμβρίου, οι αυστριακοί ψηφοφόροι είναι πιθανόν να αναδείξουν τον Νόρμπερτ Χόφερ, του ακροδεξιού λαϊκιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο της Αυστρίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ την ίδια ημέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την ενίσχυση του λαϊκιστικού κόμματος των Πέντε Αστέρων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!