Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Το Βήμα]: Φως στα γονίδια της πολλαπλής σκλήρυνσης
[Το Βήμα]: Φως στα γονίδια της πολλαπλής σκλήρυνσης

[Το Βήμα]: Φως στα γονίδια της πολλαπλής σκλήρυνσης

Εντοπίστηκαν από διεθνή ερευνητική ομάδα με έλληνα επικεφαλής 200 γενετικοί παράγοντες που συνδέονται με τη νόσο
Διεθνής ερευνητική ομάδα εντόπισε περίπου 200 γενετικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, στο Βανκούβερ του Καναδά.
Ανάλυση δεκάδων χιλιάδων γονιδιωμάτων
Ο Νικόλαος Πατσόπουλος, επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επικεφαλής ερευνητών 30 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από 18 χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, ανέλυσε το γονιδίωμα περισσοτέρων από 110.000 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 47.351 έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η συγκριτική ανάλυση ανέδειξε πολύτιμα συμπεράσματα για το γενετικό «προφίλ» της νόσου. Τα περισσότερα εμπλεκόμενα γονίδια σχετίζονται με τα κύτταρα και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος – κάτι αναμενόμενο.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη της νόσου παγκοσμίως. Χάρη στο μεγάλο μέγεθος του δείγματος, επισημάναμε περιοχές του γονιδιώματος που μπορεί να εμπλέκονται στην πολλαπλή σκλήρυνση, μεταξύ των οποίων ορισμένες λιγότερο κοινές γενετικές παραλλαγές, που όμως φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο» εξηγεί ο δρ Πατσόπουλος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!