Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Foreign Affairs: Το φεμινιστικό κουρδικό μοντέλο της Ροζάβα
[Το Βήμα]: Foreign Affairs: Το φεμινιστικό κουρδικό μοντέλο της Ροζάβα

[Το Βήμα]: Foreign Affairs: Το φεμινιστικό κουρδικό μοντέλο της Ροζάβα

Προάγεται η ισότητα των φύλων και ο ενισχυμένος ρόλος των γυναικών
Ένα νέο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης διαμορφώνεται στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, προάγοντας την ισότητα των φύλων και τον ενισχυμένο ρόλο των γυναικών, αναφέρει σε άρθρο της στο περιοδικό Foreign Affairs, η αμερικανίδα συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια, Μέρεντιθ Ταξ. Με όρους κοινωνικής ισότητας, εθνοτικού πλουραλισμού και αντι-σεκταρισμού, η Ροζάβα – που περιλαμβάνει τρία καντόνια στο δυτικό τμήμα της ιστορικής πατρίδας του κουρδικού λαού – αποτελεί εξαίρεση για την περιφέρεια.
Αυτό, ισχύει, αναφέρει το άρθρο, και για τα ζητήματα που αφορούν στην πρόοδο των γυναικών. Η προσοχή της Δύσης, στράφηκε στη Ροζάβα το 2014 και 2015, όταν οι τοπικές πολιτοφυλακές, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας YPG/YPJ, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από το Κομπανί στη βόρεια Συρία. Οι παρατηρητές επικεντρώθηκαν σε δύο στοιχεία της οργάνωσης: πρώτον στην επιτυχία του έναντι του Ισλαμικού Κράτους και δεύτερον, στην ανάδειξη των γυναικών μαχητών στις τάξεις της.
Όπως συνεχίζει το άρθρο, ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γυναίκες αντάρτες λαμβάνουν μέρος σε ένοπλους αγώνες σε όλο τον κόσμο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!