Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Το Βήμα]: Ευρωπαϊκό ρομπότ σε κάθοδο προς τον Άρη
[Το Βήμα]: Ευρωπαϊκό ρομπότ σε κάθοδο προς τον Άρη

[Το Βήμα]: Ευρωπαϊκό ρομπότ σε κάθοδο προς τον Άρη

Το Schiaparelli αποσυνδέθηκε την Κυριακή από το μητρικό σκάφος του
Το μικρό ευρωπαϊκό ρομπότ Schiaparelli αποσυνδέθηκε την Κυριακή από το μητρικό σκάφος του και βρίσκεται πλέον σε πορεία καθόδου για να προσεδαφιστεί στον Άρη την Τετάρτη -είναι μόλις η δεύτερη απόπειρα της Ευρώπης να πατήσει στον γειτονικό πλανήτη έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα του βρετανικού ρομπότ Beagle το 2003.
Το Schiaparelli (παίρνει το όνομα του Ιταλού αστρονόμου Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, ο οποίος μελέτησε τον Άρη στα τέλη του 19ου αιώνα) εκτοξεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο συνδεδεμένο στον δορυφόρο TGO (Trace Gas Orbiter), ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη επίσης την Τετάρτη, την ώρα που το ρομπότ θα επιχειρεί να προσεδαφιστεί.
H περίπλοκη διαδικασία προσεδάφισης του Schiaparelli σε animation της ESA
Το στατικό ρομπότ, ένας δίσκος βάρους 577 κιλών, προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόνο για λίγες μέρες στην αρειανή επιφάνεια και θα λάβει σχετικά λίγες μετρήσεις -βασική αποστολή του είναι να προβάρει τις τεχνολογίες που απαιτούνται για την αποστολή ενός μεγαλύτερου, τροχοφόρου ρομπότ το 2020.
Στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, το Κέντρο Ελέγχου της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA περιμένει να λάβει την επιβεβαίωση της προσεδάφισης στις 18.00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!