Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Το Βήμα]: Επιδείνωση συνθηκών στον κλάδου σούπερ μάρκετ το 2015
[Το Βήμα]: Επιδείνωση συνθηκών στον κλάδου σούπερ μάρκετ το 2015

[Το Βήμα]: Επιδείνωση συνθηκών στον κλάδου σούπερ μάρκετ το 2015

Λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
Το 2015 επεφύλασσε βαθμιαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, εξαιτίας της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, της αργίας των τραπεζών τον Ιούλιο, οι οποίες προκάλεσαν κλίμα αβεβαιότητας στο λιανεμπόριο. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τον αναλυτή Αλέξη Νικολαΐδης, από τη μελέτη της IBHS ΑΕ, στην οποία εξετάζεται ο εγχώριος κλάδος των σούπερ μάρκετ.
Όπως σημείωσε, αυτό το περιβάλλον επέδρασε αρνητικά στον εξεταζόμενο κλάδο, καθώς το 2015, η αξία αγοράς του ευρύτερου λιανικού εμπορίου τροφίμων εκτιμάται ότι υποχώρησε κατά περίπου 2%.
Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, «τους πρώτους έξι μήνες, οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,3%. Ακολούθως, η προκήρυξη του δημοψηφίσματος και η εφαρμογή των capital controls τον Ιούλιο προκάλεσαν μαζική προσέλευση καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, οι πωλήσεις, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, κατέγραψαν απότομη άνοδο μεγαλύτερη του 30%, η οποία, όμως, αποδείχτηκε πρόσκαιρη, καθώς τις επόμενες εβδομάδες παρατηρήθηκε σημαντική υποχώρηση.
Ακολούθως, η αύξηση των ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, καθώς και οι έκτακτες προμήθειες, στις οποίες προχώρησε μεγάλο μέρος του κοινού μετά την επιβολή των capital controls, οδήγησαν την αγορά τροφίμων σε εκτιμώμενη πτώση 5% κατά το δεύτερο εξάμηνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!