Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: O δήμος του Ελσίνκι καταψήφισε το σχέδιο για το χτίσιμο Μουσείου Γκούγκενχαϊμ
[Το Βήμα]: O δήμος του Ελσίνκι καταψήφισε το σχέδιο για το χτίσιμο Μουσείου Γκούγκενχαϊμ

[Το Βήμα]: O δήμος του Ελσίνκι καταψήφισε το σχέδιο για το χτίσιμο Μουσείου Γκούγκενχαϊμ

Πολύχρονη συζήτηση για το αμφιλεγόμενο σχέδιο
Το δημοτικό συμβούλιο του Ελσίνκι ψήφισε τελικά «όχι» στο πολύχρονο και αμφιλεγόμενο σχέδιο να χτιστεί Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στην φινλανδική πρωτεύουσα, βάζοντας πιθανότατα οριστικό τέλος στο εγχείρημα.
Το σχέδιο είχε προκαλέσει αντιδράσεις για το κόστος του -θα συγχρηματοδείτο από το Δημόσιο- και μάλιστα σε συνδυασμό με τη θέση που είχε επιλεχθεί, που θεωρείται «φιλέτο» στην περιοχή πάνω στη θάλασσα.
Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε με 53 ψήφους κατά και 32 υπέρ το σχέδιο έπειτα από μία πεντάωρη και τεταμένη συνεδρίαση στην οποία «ανακεφαλαιώθηκε» όλη η σχετική αντιπαράθεση στη φινλανδική πρωτεύουσα που είχε ξεκινήσει από την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου.
Το Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ είχε προτείνει το 2011 την κατασκευή μουσείου στο Ελσίνκι, στα πρότυπα εκείνων σε Νέα Υόρκη, Βενετία και Μπιλμπάο.
Επιλέχθηκε σημείο στο νότιο τμήμα του λιμανιού και το τελικό σχέδιο χρηματοδότησης, έπειτα από εμπόδια που προέκυψαν, προέβλεπε συνδυασμό κεφαλαιών από τα ταμεία του δήμου, ιδιώτες επενδυτές και δανεισμό. Το κόστος όμως για τα κρατικά ταμεία, και μάλιστα σε μία εποχή που και η Φινλανδία εφάρμοζε πολιτική λιτότητας, ήταν εκείνο που είχε προκαλέσει τις εντονότερες αντιδράσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!