Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Το Βήμα]: Ανησυχία και φόβος στη Σρεμπρένιτσα μετά την εκλογή σέρβου δημάρχου
[Το Βήμα]: Ανησυχία και φόβος στη Σρεμπρένιτσα μετά την εκλογή σέρβου δημάρχου

[Το Βήμα]: Ανησυχία και φόβος στη Σρεμπρένιτσα μετά την εκλογή σέρβου δημάρχου

Που δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι Βόσνιοι της μαρτυρικής Σρεμπρένιτσα για την επικύρωση της εκλογής ενός Σερβοβόσνιου στον δήμο της πόλης. Ο Μλάντεν Γκρούτζιτσιτς γίνεται ο πρώτος σερβοβόσνιος δήμαρχος της πόλης από το 1999, αφού κέρδισε με 54,4% των ψήφων στις τοπικές εκλογές της 2ας Οκτωβρίου, το οποίο επικύρωσε τη Δευτέρα η εκλογική επιτροπή.
Οι Βόσνιοι εκφράζουν πολύ σοβαρούς φόβους για την εκλογή του Γκρούτζιτσιτς, στον οποίο χρεώνουν ότι δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία περισσότερων από 8.000 βόσνιων μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, τον Ιούλιο του 1995.
Καθηγητής Χημείας, 34 ετών, ο Γκρούτζιτσιτς είχε δώσει συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις εκλογές, όπου είχε αναγνωρίσει μεν «το έγκλημα εις βάρος των Βοσνίων», αλλά είχε δηλώσει ότι αφήνει «τα αρμόδια όργανα να το προσδιορίσουν».
Ο ηττημένος των εκλογών, ο Βόσνιος Καμίλ Ντουρακόβιτς έχει δεσμευτεί να ασκήσει έφεση ενάντια στο «νοθευμένο» εκλογικό αποτέλεσμα.
Η Σρεμπρένιτσα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν μουσουλμάνοι πριν από τον πόλεμο, επήλθε στην επικράτεια της σερβοβοσνιακής δημοκρατίας με τη συνθήκη του Ντέιτον.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!