Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Το Βήμα]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Ντοστογέσφσκι του νέου τουρκικού σινεμά
[Το Βήμα]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Ντοστογέσφσκι του νέου τουρκικού σινεμά

[Το Βήμα]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ο Ντοστογέσφσκι του νέου τουρκικού σινεμά

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πλήρες αφιέρωμαστον αριστερό δημιουργό Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ
«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν δεν είχα μπει φυλακή, δεν θα είχα γίνει σκηνοθέτης» δηλώνει συχνά ο 53χρονος τούρκος σκηνοθέτης Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ. Λιγότερο γνωστός από τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, ο Ντεμίρκουμπουζ ανήκει όπως ο Τζεϊλάν στους κυρίαρχους θεμελιωτές του νέου τουρκικού σινεμά και τιμάται εφέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο για πρώτη φορά σε παγκόσμια κλίμακα ετοίμασε για αυτόν πλήρη ρετροσπεκτίβα.
Για την ακρίβεια, 11 ταινίες του Ντεμίρκουμπουζ θα προβληθούν συνολικά, άγνωστες στο σύνολό τους στο ελληνικό κοινό, που θα έχει έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψει έναν σκηνοθέτη ο οποίος με ωμή ειλικρίνεια αποσυνθέτει και ανασυνθέτει την τουρκική κοινωνία. Ο Ντεμίρκουμπουζ θα επισκεφθεί το φεστιβάλ για την παρουσίασή τους.
Στις «Στάχτες» (2016), τελευταία μέχρι σήμερα ταινία του, ο Ντεμίρκουμπουζ αποκαλύπτει μια κοινωνία εγκλωβισμένη στο παρελθόν, με τους άνδρες να ηγούνται και τις γυναίκες να στερούνται τα δικαιώματά τους. Η «Ναυτία» (2015), στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος, είναι μια μελέτη του ανδρικού σωβινισμού και το «Μέσα» (2012) μια ελεύθερη διασκευή του αφηγήματος «Το υπόγειο» του Φίοντορ Ντοστογέφσκι, συγγραφέα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην κινηματογραφική ωρίμαση του Ντεμίρκουμπουζ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!