Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: Reuters: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από τον Ντράγκι για το ιταλικό δημοψήφισμα
[TheTOC]: Reuters: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από τον Ντράγκι για το ιταλικό δημοψήφισμα

[TheTOC]: Reuters: Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης από τον Ντράγκι για το ιταλικό δημοψήφισμα

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τραπεζα, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εάν ένα συμβεί κάτι τέτοιο, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων. Θα μπορούσε, μάλιστα, να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ύψους 80 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσει όποια άμεση, περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων μετά το δημοψήφισμα, προκειμένου να στηρίξει τα ομόλογα και να αμβλύνει τις κινήσεις στην αγορά, σύμφωνα με τις πηγές από την ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει μια προσωρινή αύξηση των αγορών ιταλικών τίτλων και πως μια τέτοια κίνηση δεν θα χρειαζόταν απαραίτητα τη «σφραγίδα» του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο του 2017.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν πάντως μια τέτοια κίνηση από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι περιορισμένης διάρκειας, λίγων ημερών ή εβδομάδων, και θα έχει ως στόχο να αντισταθμίσει την όποια άμεση μεταβλητότητα στην αγορά, καθώς το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη και δεν έχει σκοπό να καταπολεμά κρίσεις σε μεμονωμένες χώρες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!