Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
6 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [TheTOC]: Πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ
[TheTOC]: Πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

[TheTOC]: Πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πριμοδότηση εδρών για το πρώτο κόμμα επαναφέρει με “όχημα” τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς πάντως το μπόνους αυτό να δίνει τη δυνατότητα για τον νικητή να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 54 υπογραμμίζει την κατοχύρωση του αναλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές, προτείνει ωστόσο την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης με την οποία διευκρινίζεται ότι αναλογικό θεωρείται ένα εκλογικό σύστημα εφόσον το τελικό ποσοστό κατανομής των βουλευτικών εδρών δεν αποκλίνει περισσότερο από 10% από το αντίστοιχο ποσοστό ψήφων που έλαβε κάθε συνδυασμός στο σύνολο της Επικρατείας.

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα το πρώτο κόμμα πάρει ένα ποσοστό 35% δικαιούται βάσει αναλογικού συστήματος 105 έδρες, Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λάβει ακόμα 11, συνολικά δηλαδή 116 έδρες. Αν λάβει 40% δικαιούται βάσει αναλογικού συστήματος 120 έδρες, Με την κυβερνητική πρόταση θα λάβει έως 12 έδρες, συνολικά 132 έδρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί του θέματος έχει αναφερθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ενώπιον βουλευτών του κόμματος ότι σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις όπου η βούληση του λαού είναι “καθαρή” για το πρώτο κόμμα, αυτό θα πρέπει να ενισχύεται με έναν μικρό αριθμό βουλευτών που δεν θα έχει όμως σχέση με το μπόνους των 50 ή 40 εδρών που ίσχυε έως σήμερα.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που λίγους μήνες είχε καταργήσει την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος καθιερώνοντας την απλή αναλογική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!