Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [TheTOC]: Πώς μια φωτογραφία οδήγησε στο θάνατο τον Τσε Γκεβάρα
[TheTOC]: Πώς μια φωτογραφία οδήγησε στο θάνατο τον Τσε Γκεβάρα

[TheTOC]: Πώς μια φωτογραφία οδήγησε στο θάνατο τον Τσε Γκεβάρα

“Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Είναι όπλο της επανάστασης”. Αυτή η φράση ανήκει στον Ερνέστο Τσε Γκεβαρα, ο οποίος σαν σήμερα (9/10) πριν από πενήντα χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή. Και δεν είναι μόνο αυτή αλλά και πολλές άλλες «κουβέντες του» που έγιναν διάσημες ενώ μέσα στις δεκαετίες το νόημα των πραγμάτων για τα οποία έδωσε τη ζωή του ξεθώριαζαν.

Η προσωπικότητα, η θρυλική του παρουσία, η φωτογραφία του ως νεκρού, η γοητεία του, το πρόσωπό του σε μπλούζες εφήβων και έργα του Άντι Γουόρχολ, η σύνδεσή του με τη λέξη «Επανάσταση» κάνουν τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα λαϊκό είδωλο, συνώνυμο της αντίστασης στον αντιαμερικανισμό και την κάθε μορφής καταπίεση.

Γιατρός, επαναστάτης και εμπνευστής πολλών κινημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, από το 1956 μέχρι το 1959 ηγήθηκε της επανάστασης στην Κούβα μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο της χώρας Φιντέλ Κάστρο. Έγινε μέλος της κυβέρνησης αλλά αργότερα εγκατέλειψε τα πολιτικά αξιώματα για να οργανώσει τα απελευθερωτικά κινήματα στο Κονγκό και στην Βολιβία. Στη Βολιβία συνελήφθη από τον κυβερνητικό στρατό, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε.

Παρότι έχουν περάσει 50 χρόνια κι έχει χυθεί πολλή μελάνη για τον θάνατο του Τσε, ακόμη υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα όπως « ποιος κατέδωσε τον Τσε Γκεβάρα στις αρχές; Ποιος διέταξε την εκτέλεσή του; Τι ρόλο έπαιξε η Σοβιετική Ένωση; Ποιος υπήρξε ο ρόλος του ίδιου του Φιντέλ Κάστρο και της Κούβας; Και όλα αυτά δεν πρόκειται να απαντηθούν ποτέ εάν δεν ανοίξουν όλα τα αρχεία.

Οι τελευταίες ώρες της ζωής του Τσε

Ακόμα και σήμερα, η αφήγηση των τελευταίων ωρών της ζωής του Τσε ενδιαφέρει ακόμα και αυτούς που έχουν «ξεχάσει» για ποια ζητήματα αγωνιζόταν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!