Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [TheTOC]: Και όμως: Καλλιεργούν ορχιδέες στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια
[TheTOC]: Και όμως: Καλλιεργούν ορχιδέες στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια

[TheTOC]: Και όμως: Καλλιεργούν ορχιδέες στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια

“Κύριέ μου δεν καλλιεργούνται ορχιδέες στην Ελλάδα. Επιλέξτε τις ντομάτες, τα αγγούρια ή κάποια άλλη συμβατή με τη χώρα μας καλλιέργεια”, είπε εκεί περί τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ο υπεύθυνος ανθοκομίας του υπουργείου Γεωργίας στον 29χρονο (τότε) γεωπόνο, Γιακουμή Αμυρσώνη.

“Θέλω να δω τον υπουργό ή κάποιον ανώτερό σας”, απάντησε ο νεαρός γεωπόνος, ο οποίος δεν δίστασε να σκίσει το πτυχίο που είχε αποκτήσει με τις σπουδές του σε πανεπιστήμιο της Πίζας, στην Ιταλία, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του υπουργού Γεωργίας, Γιάννη Μπούτου.

“Αφού ως γεωπόνος δεν μπορούσε να πάρει επιδότηση, μέσω του αναπτυξιακού νόμου 289/76, έσκισε το πτυχίο του και είπε απευθυνόμενος στον υπουργό: ορίστε, τώρα δεν είμαι γεωπόνος, αλλά ένας απλός αγρότης, τώρα μπορώ να πάρω την επιδότηση και να καλλιεργήσω ορχιδέες στο ακριτικό νησί της Σάμου”, αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κόρη του Γιακουμή Αμυρσώνη, η 36χρονη Βάσω, που μαζί με την αδερφή της Μαρίνα δουλεύουν με το ίδιο πάθος του πατέρα τους για να “μπει η ελληνική ορχιδέα σε κάθε σπίτι στη χώρα μας”.

Ο 70χρονος Γιακουμής Αμυρσώνης “δουλεύει ακόμη με την πυγμή και την αντοχή ενός 30χρόνου”, όπως χαρακτηριστικά λέει η κόρη του, που δεν πιστεύει πως ο πατέρας της θα σταματήσει, αν προηγουμένως δεν έχει δει το όραμά του “να μεγαλώνει μια ορχιδέα σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα” να γίνεται πραγματικότητα.

Μπορεί η αρχή να ήταν περιπετειώδης, αλλά τελικά ο Γιακουμής Αμυρσώνης κατάφερε να φέρει τις ορχιδέες στο νησί του, με απόφαση του υπουργού Συντονισμού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!