Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: Ο Κατρούγκαλος λέει τη “μισή αλήθεια” για τις συντάξεις
[TheTOC]: Ο Κατρούγκαλος λέει τη “μισή αλήθεια” για τις συντάξεις

[TheTOC]: Ο Κατρούγκαλος λέει τη “μισή αλήθεια” για τις συντάξεις

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας να μιλάει για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» σχετικά με το ύψος των συντάξεων που βγάζει ο καινούργιος ασφαλιστικός νόμος, ωστόσο, στην αναλυτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για να υπερασπιστεί τον νέο τρόπο υπολογισμού αποκρύπτεται η μισή αλήθεια.

Αναφέρει –και ορθά- ότι ο συντελεστής αναπλήρωσης για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και λίγα χρόνια εργασίας, μπορεί να «σκαρφαλώσει» ακόμη και στο 80%. Δεν αναφέρει όμως ότι για αυτούς που θα ασφαλιστούν για πολλά χρόνια πληρώνοντας τις περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές, ή γι’ αυτούς που θα έχουν τις υψηλότερες αποδοχές χρηματοδοτώντας τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος, ο νέος τρόπος υπολογισμού λειτουργεί αντιστρόφως προοδευτικά: όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής αναπλήρωσης.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας που χαρακτηρίστηκε «ταξικός» από τον υπουργό Εργασίας, στη πράξη θα λειτουργήσει ως ισχυρό αντικίνητρο ασφάλισης. Έτσι, το νέο σύστημα υπολογισμού ουσιαστικά θα παράγει συντάξεις οι οποίες για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, θα κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων κάτι απαραίτητο δεδομένου ότι σειρά τεχνικών θεμάτων –όπως για παράδειγμα το πώς θα επιδρά ο δείκτης μισθών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών- δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!