Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: MNI: Το ΔΝΤ σχεδιάζει είτε νέο 4ετές ή 2ετές πρόγραμμα για την Ελλάδα
[TheTOC]: MNI: Το ΔΝΤ σχεδιάζει είτε νέο 4ετές ή 2ετές πρόγραμμα για την Ελλάδα

[TheTOC]: MNI: Το ΔΝΤ σχεδιάζει είτε νέο 4ετές ή 2ετές πρόγραμμα για την Ελλάδα

Σενάρια για νέα συμφωνία με την Ελλάδα, 4ετούς ή διετούς διάρκειας και για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα γύρω στο 2% για το 2018 περιλαμβάνει εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο αποκαλύπτει σε μια σειρά από Tweets το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI.

Ουσιαστικά, το έγγραφο αποτελεί ένα σχέδιο δράσης με διάφορα σενάρια, δεδομένου του γεγονότος ότι εξακολουθεί να είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οπως τονίζεται στο κείμενο, εντός του ΔΝΤ υπάρχει μια ισχυρή ομάδα η οποία εξακολουθεί να ζητά την απόσυρση από το ελληνικό πρόγραμμα ή την επιβολή αυστηρών όρων για την συμμετοχή του Ταμείου με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο και σκληρά μέτρα στα εργασιακά, κάτι που προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες, καθώς το 2018 είναι μια χρονιά πριν από τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα.

Το MNI αναφέρει ότι το πρόγραμμα που θέτει ως όρο το ΔΝΤ είναι είτε ένα τετραετές «Extension Fund Facility», ενώ συζητείται και το ενδεχόμενο ενός μικρότερο, διετούς προγράμματος (Standby Arrangement) το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή αν κριθεί αναγκαίο. Το έγγραφο αναφέρει πάντως ότι αν τελικά το ΔΝΤ αποφασίσει να μην πάρει μέρος στο Ελληνικό πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποχρεωθεί συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα.

Σχετικώς με τους στόχους των προϋπολογισμών, τα έγγραφα αναφέρουν ότι η Ε,Ε θα μπορούσε να αποδεχθεί πλεόνασμα γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, τονίζοντας ότι σε κάτι τέτοιο ίσως αντιδράσουν κάποια κράτη μέλη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!