Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [TheTOC]: Μοίρασαν σταχτοδοχεία στους λουόμενους, για να μη «φυτεύουν» τις γόπες τους
[TheTOC]: Μοίρασαν σταχτοδοχεία στους λουόμενους, για να μη «φυτεύουν» τις γόπες τους

[TheTOC]: Μοίρασαν σταχτοδοχεία στους λουόμενους, για να μη «φυτεύουν» τις γόπες τους

Σε μία πρωτότυπη κίνηση προχώρησαν στην Κρήτη με σκοπό την ενημέρωση δημοτών και επισκεπτών του Ηρακλείου αναφορικά με τη μόλυνση στο περιβάλλον από τα αποτσίγαρα.

«Μην φυτεύετε τις γόπες τον τσιγάρων σας στην άμμο. Οι περυσινές δεν φύτρωσαν ακόμα!»

Όλοι έχουμε διαβάσει το παραπάνω χιουμοριστικό κείμενο, που κυκλοφορεί στα social media και καυτηριάζει την – κακή – συνήθεια ορισμένων καπνιστών να σβήνουν τα τσιγάρα τους στην άμμο των παραλιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από τον ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης), το παραπάνω αποτελεί μια κίνηση που δημιουργεί μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα, η οποία απειλεί τον άνθρωπο, τα πουλιά και τα ψάρια. Οι γόπες των τσιγάρων, πέρα από τον τεράστιο υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν για τα μικρά παιδιά (τα οποία τις βλέπουν ως «παιχνίδι») αποτελούν πηγή μόλυνσης των ακτών και των θαλασσών από το πλαστικό που περιέχει το φίλτρο, αλλά και λόγω των τοξικών ουσιών που έχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου. Παράλληλα, τα αποτσίγαρα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς των ακτών – αγγίζει το 40% – γίνονται εύκολα «τροφή» για τα θαλασσοπούλια, αλλά και για τα ψάρια όταν καταλήγουν στις θάλασσες. Οι δε Έλληνες καπνιστές, «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια (3.500 τόνους) αποτσίγαρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε και αυτή τη συνήθεια.

Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης Ε.Σ.Δ.Α.Κ., με τη συνεργασία όλων των Δήμων – μελών του που έχουν παραλίες στα γεωγραφικά τους όρια, τοπικών φορέων, συλλόγων και αρχών, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των λουόμενων και ειδικά των καπνιστών, με τις πρώτες δράσεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην παραλία του Καρτερού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!