Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: H εξίσωση του συμβιβασμού: Και ΔΝΤ και Σόιμπλε και νέα μέτρα
[TheTOC]: H εξίσωση του συμβιβασμού: Και ΔΝΤ και Σόιμπλε και νέα μέτρα

[TheTOC]: H εξίσωση του συμβιβασμού: Και ΔΝΤ και Σόιμπλε και νέα μέτρα

Η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «ο συμβιβασμός των ευρωπαίων και του ΔΝΤ να μην γίνει στην πλάτη της Ελλάδας» δεν ήταν η έκφραση απλώς της ανησυχίας του.

Ηταν περισσότερο η προαναγγελία όσων θα επισυμβούν τις προσεχείς ημέρες όταν θα θα ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση» Σόιμπλε -Λαγκάρντ για τους όρους επιστροφής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μια συμφωνία που το πιθανότερο είναι να κοστίσει στην ελληνική πλευρά ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. με option το οποίο θα λειτουργεί ως εχέγγυο προς το ΔΝΤ και «λουρί» στην Αθήνα για να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις κυρίως στον άξονα Βερολίνου και ΔΝΤ είναι σε πλήρη εξέλιξη εν όψη του Eurogroup της Δευτέρας με διαρροές σχεδίων, καταγραφή προϋποθέσεων και θέσεων.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MN, αν και η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί,επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα του Ταμείου που περιγράφουν είτε ένα νέο τετραετές ή ένα νέο διετές πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται δραματικά και η πίεση στην Ελλάδα με διάφορους κοινοτικούς αξιωματούχους να υπογραμμίζουν πως είναι σημαντικό να φτάσει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup χωρίς ανοικτά θέματα γιατί έτσι θα δώσει την ευκαιρία στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και συμφωνία με το ΔΝΤ. Την οποία θεωρούν ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση!

Βέβαιο το ΔΝΤ ότι τα μέτρα δεν φτάνουν: τι πραγματικά επιδιώκει

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί ,το 2018 μετά βίας το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 1,5 % του ΑΕΠ ενώ οι προβλέψεις της κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών το εκτιμούν στο 3,5%.Και φέρεται να έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους πως για την κάλυψη της «τρύπας» του 2% τα μόνα μέτρα που θεωρεί αποδεκτά είναι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ( με απλά λόγια νέα μείωση των συντάξεων) και η μείωση του αφορολόγητου.Αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα θεωρεί πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να πέσει στο 1,5% για πολλά χρόνια.

Το ΔΝΤ σε κάθε περίπτωση θεωρεί μη βιώσιμο το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο πολύ υψηλό και θα έθετε τα συγκεκριμένα ζητήματα ακόμη και αν συμφωνούσε με τους ευρωπαίους στον στόχο για το πλεόνασμα.

Τα μεγάλα διλήμματα του Σόιμπλε

Το Βερολίνο από την άλλη ,μέσω του Β.Σόιμπλε θέτει προς το παρόν τρεις αδιαπραγμάτευτους στόχους: τη συμμετοχή του ΔΝΤ, κανένα κούρεμα του χρέους, καμία υποχώρηση από τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!