Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [TheTOC]: Διεθνής Αμνηστία για αντιρρησίες συνείδησης: Παραβιάσεις από την Ελλάδα
[TheTOC]: Διεθνής Αμνηστία για αντιρρησίες συνείδησης: Παραβιάσεις από την Ελλάδα

[TheTOC]: Διεθνής Αμνηστία για αντιρρησίες συνείδησης: Παραβιάσεις από την Ελλάδα

Το σχέδιο νόμου για τους αντιρρησίες συνείδησης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει «θετικά βήματα σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα», ωστόσο «εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται στις περισσότερες από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως αναφέρει, η δυνατότητα μείωσης της εναλλακτικής υπηρεσίας έως και στους δώδεκα μήνες είναι θετική, όμως «είναι προβληματική η επιμονή στη δυνατότητα της παραπάνω θεσμοθέτησης με υπουργική απόφαση και όχι με νομοθετική αλλαγή, καθώς αφήνει τη σχετική απόφαση στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού».

Επίσης, χαρακτηρίζει ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την αλλαγή στη σύνθεση της επιτροπής που εξετάζει τους αντιρρησίες συνείδησης, με την πλειοψηφία των μελών να είναι πανεπιστημιακοί. Όμως, η συμμετοχή έστω και ενός στρατιωτικού και η παραμονή της υπαγωγής της όλης διαδικασίας στο ΥΠΕΘΑ «εξακολουθεί να αποτελεί μη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Επιπλέον, τονίζει ότι «σοβαρή ανησυχία προκαλεί η παραμονή σε ισχύ της παραγράφου 1 του άρθρου 60 του νόμου 3421/2005 που ορίζει καταρχάς τη διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας ως διπλάσια αυτής της στρατιωτικής θητείας, κάτι που αντιβαίνει σε όλα τα διεθνή πρότυπα».

Κάποιες από τις ρυθμίσεις που το σχέδιο νόμου προβλέπει να επεκταθούν και για τους αντιρρησίες συνείδησης χαρακτηρίζονται από τη Διεθνή Αμνηστία ως απαραίτητες, όπως δαπάνες κίνησης, κατοχύρωση της θέσης εργασίας υπαλλήλων και εργατών που είχαν πριν τη θητεία, ηλικία από την οποία υπάρχει η δυνατότητα εξαγοράς και ελάχιστη διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας σε αυτή την περίπτωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!