Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [TheTOC]: Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;
[TheTOC]: Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

[TheTOC]: Deutsche Welle: Χρήματα για πλούσιες χώρες από την ΕΕ;

Το Λουξεμβούργο είναι η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Παρόλα αυτά το 2016 έλαβε περισσότερα χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από όσα η ίδια συνεισέφερε. Πως ήταν δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο;

Τρίβει κανείς τα μάτια του βλέποντας καταρχήν τους αριθμούς, αλλά είναι απόλυτα ελεγμένοι και από την ίδια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2016 το Λουξεμβούργο πήρε από την ΕΕ περισσότερα χρήματα από όσα το ίδιο συνεισέφερε. Αυτό βέβαια δεν είναι ντροπή, γιατί οι περισσότερες χώρες βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Με αυτά τα χρήματα κάνουν επενδύσεις σε υποδομές ή στην εκπαίδευση. Για να γίνει βέβαια αυτό πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, πληρώνουν περισσότερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, από όσα χρήματα παίρνουν.

«Να μην γίνονται συγκρίσεις»

Όμως ιδιαίτερα το Λουξεμβούργο είναι με διαφορά η πιο πλούσια χώρα της ΕΕ. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι διπλάσιο από το γερμανικό και τριπλάσιο από το κοινοτικό μέσο όρο. Το εύλογο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Η Κομισιόν απαντά με τρόπο παρελκυστικό και παραπέμπει στο μικρό γεωγραφικό μέγεθος της χώρας των 600.000 κατοίκων. Το αντεπιχείρημα είναι ότι τα έσοδα και τα έξοδα μιας χώρας υπολογίζονται πάντοτε αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της. Άρα, γιατί είναι διαφορετικά στην περίπτωση του Λουξεμβούργου το 2014 από ότι το 2016, είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα. Επ΄ αυτού το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συστήνει να μην γίνονται συγκρίσεις γιατί ο κοινοτικός προϋπολογισμός καταρτίζεται επί τη βάση μιας 7ετίας, και οι συγκρίσεις ανά χρόνο δεν έχουν νόημα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: THE TOC

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!